Baksmällan snart över i Carlsberg

Den danska öljätten Carlsberg har gått från tillväxtstjärna till slagpåse på Köpenhamnsbörsen. Sektorn och bolaget har många utmaningar, men det speglas också i aktiekursen.

Martin Blomgren
Martin BlomgrenAnalytiker
Carlsberg har haft många utmaningar – men när det ljusnar kan det gå snabbt uppåt, skriver Martin Blomgren i sin analys. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 18 jan. 2025, 07:50Uppdaterad: 18 jan. 2025, 07:50
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Det har inte varit någon lätt resa för Carlsberg de senaste fem åren. Först slog pandemin till och stängde ned många samhällen, inte minst Kina där bolaget har en stor verksamhet. Sedan gjorde Putin livet surt. Främst för Ukraina förstås, men även för alla företag som var verksamma i Ryssland och Ukraina – två viktiga marknader för danskarna.

Den ryska verksamheten som kom in via köpet av Baltika år 2000 hamnade en tid efter krigsutbrottet under rysk förvaltning, men i december i fjol kom beskedet att ägandet har återgått till Carlsberg vilket i sin tur öppnade för en försäljning till en lokal aktör. Ett välkommet avslut där Carlsberg krånglar sig ur en dyr och besvärlig situation med åtminstone lite pengar som plåster på såren.

Försiktiga öldrickare i västvärlden

På toppen av de här hastigt utlösta kriserna så har branschen också kämpat mot snabbt stigande kostnadsinflation, pressade konsumenter och en långsiktig trend där unga dricker allt mindre alkohol och där ölefterfrågan viker i västvärlden. En trend som möjligen kan få ännu mer kraft av uttalanden från den amerikanska hälsovårdsmyndigheten nyligen om att alkoholhaltiga drycker borde få en märkning där sambandet mellan alkohol och cancer påtalas.

I all den här turbulensen har det varit en klen tröst för investerarna att Carlsberg tillhör en handfull stora globala ölaktörer och under lång tid har byggt upp ledande marknadspositioner i Norden, delar av övriga Europa, västra Kina och flera forna Sovjetrepubliker. Vinstpress och en värdering som tidigare baserades på att bolaget var ett tillväxtcase, men som nu präglas mer av de tidigare nämnda problemen, har tryckt ned aktiekursen.  

Problemen till trots så finns det självklart en botten för aktiekursen i ett bolag med så många starka varumärken som Carlsberg har och med en trots allt ganska stabil och trögrörlig efterfrågeprofil. Carlsberg står heller inte och ser på passivt när kundernas preferenser förändras.

Satsningar på alkoholfri öl har exempelvis varit igång länge och det är en tillväxtnisch där Carlsberg har en hög marknadsandel, låt vara att det ännu är en liten totalmarknad. I Sverige till exempel, som har tagit till sig konceptet bra, utgör alkoholfri öl ungefär 5 procent av marknaden.

Alkoholfri öl är ett mindre men snabbt växande segment för Carlsberg. Pressbild.

En offensiv inom andra drycker som cider och läsk pågår också och här växlade Carlsberg upp ambitionerna rejält i fjol med köpet av brittiska Britvic, som väntas gå igenom i början av det här året. Med Britvic utökar man den buteljeringsverksamhet som görs åt Pepsi i flera nya länder och man adderar drycker som Robinsons och Fruit Shoot till portföljen.

Med en prislapp på 3,3 miljarder pund, motsvarande knappt 30 miljarder danska kronor, är Britvic samtidigt en ganska stor klunk att svälja och vd:n Jacob Aarup-Andersen fick höja budet flera gånger innan det gick igenom. Aktiemarknaden jublade inte direkt åt affären när den presenterades. En storaffär på en mogen marknad, högre skuldsättning och ett aktieåterköpsprogram som sattes på paus har hämmat kursen, även om bibehållna utdelningar är utlovade.

Kina sticker ut negativt

I Carlsbergs senaste rapport kan man också utläsa att många av de stora trenderna håller i sig. Medan volymerna som helhet går sidledes så växer de internationella premiumvarumärkena och de alkoholfria dryckerna medan länder som Kina och Storbritannien sticker ut negativt. Guidningen om en ökning av den operativa rörelsevinsten på 4-6 procent upprepas samtidigt.

Med Britvic i säcken nästa år räknar sedan analytikerna med ett rejält uppställ i både omsättning och vinst, ackompanjerat av en stabil rörelsemarginal.

2022

2023

2024E

2025E

2026E

Omsättning, MDKK

70265

73585

75086

92437

97552

Rörelseresultat, MDKK

11470

11105

11187

13736

15137

Rörelsemarginal %

16,3%

15,1%

14,9%

14,9%

15,5%

Vinst/aktie, DKK

69,3

51,0

50,6

57,0

64,8

Utdelning/aktie, DKK

27,0

27,0

25,4

29,2

30,3

P/E

13,3

16,6

13,7

12,2

10,7

Avser kvarvarande verksamhet. Källa: Factset

Värd ett högre pris

En högre skuldsättning till trots så är tar värderingen nu höjd för många av de kända utmaningar som Carlsberg har. P/e-talet ligger på 12 räknat på årets vinstprognos och ev/ebit är nere kring 9. Det är klart under det historiska snittet och lägre än de stora konkurrenterna Heineken och Anheuser-Busch Inbev, även om hela ölgänget har tryckts ned på börsen.

Det är visserligen motiverat med en försiktigare värdering än under de glada åren då både Östeuropa och Asien var på tillväxtspåret, men nuvarande nivå är ändå lite väl pessimistisk. En direktavkastning på 4 procent begränsar nedsidan och längre fram när Britvic-förvärvet är smält kan aktieåterköpen göra entré igen.

När det ljusnar efter en större kurssvacka har Carlsbergs aktie ofta vänt upp ganska snabbt. Slutsatsen är att det mesta av huvudvärken redan syns i kursen nu, att aktien har blivit för billig och att det inte behövs mycket för att kursen ska studsa upp ganska rejält.

Troligen den bästa ölaktien, helt enkelt. Køp.

Carlsberg

Börsvärde: 97 miljarder dkk

Aktiekurs: 695 dkk

Rekommendation: Köp

För: Globala positioner med starka varumärken. Har brottats med flertalet utmaningar, vilket har tryckt ned aktien och värderingen. Oron kan vara överdriven och då är aktien alldeles för billig.

Emot: Efterfrågan på öl är strukturellt trög i västvärlden och riskerar att hålla tillbaka tillväxten. Ett storförvärv i Storbritannien adderar både skuld och osäkerhet inför 2025.

Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker på EFN Finansmagasinet.
Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj.

Carlsberg
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;