OMXS30
OMXSPI
NDX

Bakterien som kan spara pengar åt industrin

Säg hej till ”Chonkus”, en bakterie som glufsar i sig koldioxid med riktigt god aptit.
Mikroorganismen kan kanske hjälpa oss att tackla klimatförändringar i framtiden – och spara energi åt industrin.

Marcus Wallén
Marcus WallénE-tidningschef EFN
Cyanobakterien som forskarna kallar för "Chonkus" hittades i havet utan för den italienska ön Vulcano. Foto: Shutterstock, Wyss Institute, Harvard University
Publicerad: 11 nov. 2024, 14:57Uppdaterad: 11 nov. 2024, 14:57

”Chonkus” kallas en ny stam av cyanobakterier som forskarna har upptäckt.
Det officiella namnet är egentligen UTEX 3222 och smeknamnet ”Chonkus” har den fått för en alldeles särskild förmåga. När den kommer i kontakt med koldioxid växer den – väldigt väldigt snabbt.
Dessa rön har publicerats i en ny uppmärksammad studie som bygger på prover som har samlats in från den vulkaniskt aktiva havsbotten kring den italienska ön Vulcano, som ligger i Tyrrenska havet, cirka 20 kilometer norr om Sicilien.

Fakta cyanobakterier
Cyanobakterier kallades tidigare för blågröna alger. Vid så kallade blomningar uppför de sig som alger – och ser ut som sådana.Vissa arter kan bilda toxiner, som har olika effekter och grader av giftighet.

Forskarna gissade inledningsvis att detta kunde vara en bra plats att söka efter fotosyntetiska organismer som inte bara trivs i en koldioxidrik miljö – utan som även tar upp koldioxid.
"Det finns en otrolig mikrobisk mångfald där ute i världen och vi tror att det är mer effektivt att försöka hitta mikroorganismer som redan har utvecklats för att lyckas i för oss relevanta miljöer, snarare än att försöka konstruera de önskvärda egenskaperna i en laboratoriemiljö", säger Braden Tierney, medförfattare till studien som beskriver resultaten, i ett uttalande.

Fördubblade sin storlek

Det var i ett laboratorium i Boston som forskarna lyckades isolera bakterien. Experiment visade att "Chonkus" – som utsattes för höga nivåer av koldioxid – växte mycket fortare än andra snabbväxande cyanobakterier. På bara två timmar hade odlingen fördubblat sin storlek.
Det här gör cyanobakterien till ett eventuellt framtida verktyg för att tämja stigande koldioxidhalter på jorden. Men den har även en annan fördel – den sjunker mycket snabbt. Rent teoretiskt skulle alltså ”chonkus” kunna "fånga" koldioxid nära ytan och sedan sjunka till havsbotten.
Enligt forskarna har mikroorganismen potential att användas både inom industri och miljöarbete, säger George Church, huvudförfattare till studien. Forskarna tror att ”Chonkus” skulle kunna spara industrin mellan 15 och 30 procent av de typiska energikostnaderna för att lagra kol.
Visserligen kan ytterligare modifieringar göras för att förbättra dess förmåga, men George Church, som även är medgrundare till det företag som försöker återskapa mammutar med hjälp av DNA, konstaterar:

– Att utnyttja miljarder år av evolution är ett betydande steg i det akuta arbetet för att mildra och tackla klimatförändringar.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;