Prenumerera

Banken: Här går smärtgränsen för svag krona

En kronförsvagning om 5 procent är smärtgränsen för Riksbanken. Det skriver Swedbank i en analys på fredagen.

Riksbanken puff
Erik Thedéen är chef över Riksbanken
Publicerad: Nov 15, 2024, 07:43Uppdaterad: Nov 15, 2024, 07:43
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

De noterar att kronan har försvagats på nytt under den senaste tiden, drivet bland annat av stigande omvärldsräntor. Riksbanken har däremot inte haft skäl att ta hänsyn till den svaga kronan eftersom KPIF-inflationen alltjämt är låg.

Ledamöterna i Riksbankens direktion, inte minst Per Jansson, pekade dock ut kronan vid det senaste penningpolitiska mötet som en risk framöver.

Men frågan är var Riksbankens smärtgräns för kronan går.

En viktig utgångspunkt är att Riksbanken har överseende med tillfälliga avvikelser i KPIF från inflationsmålet.

För att kronan ska ha bäring på penningpolitiken krävs sannolikt dels att den svagare kronkursen är varaktig, dels att effekten på inflationen är tillräckligt stor för att avvikelsen från 2-procentsmålet blir betydande.

"Finns en gräns"

I en analys utvärderas en initial kronförsvagning till en nivå som består under hela prognosperioden, till och med 2026.

Riksbankens smärtgräns för inflationen bedöms vara 2,5 procent, inflation under denna nivå men högre än 2 procent antas Riksbanken ha överseende med.

Med hjälp av modellskattningar av växelkursens genomslag på inflationen beräknas vid vilken kronkurs som årstakten i KPIF i genomsnitt blir 2,5 procent under 2025–2026.

Enligt dessa beräkningar ger 5 procent svagare krona en genomsnittlig KPIF-inflation på 2,5 procent under 2025–2026. Det motsvarar ungefär USD/SEK på 11:45 respektive EUR/SEK på 12:17.

"Kronan kan alltså försvagas ytterligare utan att omkullkasta Riksbankens planer, men det finns en gräns för hur mycket kronförsvagning man kan tolerera", skriver Swedbank.

På fredagsmorgonen handlas kronan till 10:96 mot dollarn och 11:57 mot euron.

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;