OMXS30
OMXSPI
NDX

Banken: Kan bli svårt att behålla nyckelpersoner

Carnegie.
ABG Sundal Collier skriver om DNB:s köp av Carnegie att priset ser rimligt ut vid första anblick. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: 21 okt. 2024, 10:28Uppdaterad: 21 okt. 2024, 10:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det pris DNB betalar för Carnegies tillgångar under förvaltning (AUM) ser vid en första anblick ut att vara rimligt.

Det skriver ABG Sundal Collier i en kommentar till affären.

"Priset för (Carnegies) AUM ser rimligt ut och det ger dem investmentbanken till ett intressant pris, med tanke på att DNB har försökt ta sig in på den svenska investmentbanksmarknaden i åratal utan att lyckas", skriver ABG Sundal Collier.

De få synergierna ser ABG Sundal Collier just inom investmentbanksverksamheten, där det kan finnas överlappade internationella kontor.

Köpet innebär att DNB använder en del av sitt överskottskapital som annars kunde använts till återköp av aktier. Vid en första anblick kan det se aggressivt ut att investera i en verksamhet med en avkastning på omkring 18 procent av eget kapital.

"Det största problemet med en sådan affär är de människor som köps ovanpå tillgångarna. Historiskt sett har banker varit väldigt bra på att förstöra värden så här, så om DNB över tid kan vända detta i positiv riktning utan att tappa nyckelpersoner kommer det att vara en prestation som adderar värde. Om inte har de bara slösat och överbetalat för tillgångarna under förvaltning", skriver ABG Sundal Collier.

Arctic Securities skriver i sin kommentar till affären att den är vettig för DNB:s del då den ytterligare stärker och diversifierar bankens intäktsplattform.

Enligt DNB väntas affären påverka bankens kärnprimärkapitalrelation negativt med 1,2 procentenheter och den väntas inte heller påverka utdelningspolicyn.

Arctic Securities tror dock att estimaten vad gäller DNB:s återköp kommer att tas ned något till följd av affären.

Fondförvaltarna entusiastiska

Fondförvaltarna Jan Petter Sissener, vd för fondbolaget Sissener, och Robert Næss, investeringsdirektör på Nordea, är entusiastiska över DNB:s köp av Carnegie.
Till norska Finansavisen säger Robert Næss att han tror att börsen kommer att gilla köpet av Carnegie.

"Köpet är i hjärtat av DNB:s affärsverksamhet som nu stärks. De betalar såklart för Carnegie men kan också ta ut synergier", säger han till tidningen.

Priset, cirka 12 miljarder kronor, innebär en p/e-multipel på 12 vilket enligt Robert Næss varken är uppseendeväckande lågt eller högt.

"Men DNB betalar fullt pris. Det gör de, och det behöver de göra", säger han.
Jan Petter Sissener hoppas att den norska storbanken har sett till att knyta till sig viktiga personer i samband med affären.

"Jag antar att DNB är så proffsiga att de har gjort sin hemläxa, vilket betyder att de har bundit upp nyckelpersonerna", säger han till Finansavisen.
Jan Petter Sissener välkomnar att Norge står som köpare i den aktuella affären.

"DNB Carnegie blir nu en gigant, och det är jättekul att Norge köper för en gångs skull förutsatt att det görs rätt. /…/ Jag kan inte vara skeptisk till det hör köpet, förutsatt som sagt att de bundit upp nyckelpersonerna. De köper ju många människor och system. Men Carnegie var i konkurs för 15 år sedan så det har ju varit en vansinnig värdeutveckling för Altor", säger han.

Robert Næss påpekar dock att det för DNB:s del inte handlar om någon jätteaffär.
"Det utgör 3,5 procent av (bankens) marknadsvärde. Jag tror marknaden ser det som riktigt, och att det är smart", säger han.

CarnegieDNB

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;