Bankens tes: Det händer om Harris eller Trump vinner
Om Trump vinner är det en kortsiktig positiv utveckling som väntar, samt större osäkerhet långsiktigt. Med en Harris-vinst kan året avslutas starkt när marknaden pustar ut och de långsiktiga utsikterna ser ut att bli balanserade.
“Den största skiljelinjen mellan de båda presidentkandidaterna förväntas gå mellan synen på skatter och tullar”, skriver Nordeas analytiker i sin analys av det stundande amerikanska presidentvalet.


Valet till den amerikanska kongressen – bestående av senaten och representanthuset – är angeläget för hur den ekonomiska politiken kommer se ut kommande mandatperiod, då presidenten behöver båda kamrarnas stöd för att kunna driva igenom sin politik. Bland annat gäller det frågor om skatter och offentliga utgifter.
Banken förklarar att valet antingen verkar stå mellan en Republican Sweep – det vill säga att republikanerna har Trump på presidentposten samt majoritet i både senaten och representanthuset – alternativt i en splitt om Harris vinner. En splitt innebär att kongressens två kammare kontrolleras av olika partier. Exempelvis om Harris vinner valet, och representanthuset kontrolleras av demokraterna samtidigt som senaten styrs av republikanerna. Beroende på hur utfallet i valet blir har banken sammanställt olika scenarion för vad kombinationen av president och kongress skulle få för konsekvenser för aktiemarknaden.

“Ur ett marknadsperspektiv tror vi fortsatt att de viktigaste frågorna är de som kretsat kring ändrade skattesatser och förslagen om höjda tullar”, skriver banken i analysen.
Liksom Biden argumenterar Harris för höjda bolagsskatter – till 28 procent från dagens 21 procent. Trump däremot, vill sänka bolagsskatten för USA-tillverkade varor till 15 procent.
“En höjning eller sänkning förväntas få en direkt negativ respektive positiv påverkan på bolagens vinster”, skriver Nordea i sin analys.
Vad gäller tullar har Trump gjort politiska utspel om att införa tullar på 10 procent för alla importerade varor, och en 60-procentig tull för Kina.
“En sådan förändring skulle höja den effektiva tullsatsen från 2-3 procent till dryga 20 procent. Än så länge är det bara politiska utspel men en sådan förändring får antas få klart negativa effekter på såväl den globala handeln, inflationen som de amerikanska räntenivåerna”, skriver Nordea.
Skattesänkningar – i hur stora mängder?
De tillfälliga skattesänkningarna som landet haft löper ut 2025 och förlängs inte sänkningarna väntar en ekonomisk åtstramning motsvarande 1,25 procent av BNP under 2026. Därför handlar den stora frågan inom finanspolitiken om hur sänkningarna ska hanteras fortsättningsvis. Demokraterna vill behålla skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare medan republikanerna vill behålla alla skattesänkningar.
“Trumps förslag om sänkta skatter kommer utan plan på hur statens utgifter samtidigt ska minska. Höjda tullar kommer visserligen öka statens intäkter men den processen förväntas ta tid, och på kort sikt riskerar politiken därför att leda till ökade underskott”, skriver Nordea i analysen.
Demokraterna har föreslagit höjda skatter för företag och höginkomsttagare, med uttalanden om hur underskotten ska minskas, men det saknas en detaljerad plan.
“Harris har också pratat om att sänka vissa skatter i kombination med offentliga satsningar inom ramen för ‘The Kamala Harris Agenda to Lower Costs for American Families’”, skriver Nordea.
Kortsiktig positiv effekt eller långsiktigt balanserade utsikter
Vid en delad kongress lär en uppgörelse i linje med demokraternas förslag att vara sannolik, eftersom båda partier ser positivt på att behålla en del av sänkningarna. Oavsett vinnare tror banken att underskottet i statsbudgeten kommer att växa, och att en delad kongress kommer försvåra processen att nå en uppgörelse kring utgifter och skatter.
“Paradoxalt nog kan Trump och en delad kongress leda till den minst expansiva finanspolitiken. Trump kan fatta beslut om höjda tullar, som även kan ses som en skatt för invånarna i USA, men det kan bli svårt – eller till och med mycket svårt – att leverera de föreslagna skattesänkningarna”, skriver Nordea.
Banken sammanfattar konsekvenserna med att om Trump segrar i kombination med en republikansk kongress så ser utsikterna på kort sikt ut att bli positiva. Däremot väntar en större osäkerhet i det längre perspektivet. Om Harris vinner lär aktierna följa det klassiska mönstret, enligt banken.
"Samtidigt skulle den kortsiktigt positiva effekten av skattelättnader utebli, något som kan begränsa investerarnas entusiasm. I det längre perspektivet tror vi däremot att marknaden skulle uppskatta Harris planer på att adressera statsfinanserna vilket agerar stöd för både aktie- och räntemarknaden", skriver banken avslutningsvis.
