Banker höjer räntan – så ska du agera nu

Både SBAB och Danske bank har höjt sina räntor med lång bindningstid.
Varför gör de det nu? Och hur ska man som bolånetagare agera?
Compricers sparekonom Christina Sahlberg reder ut och ger sina bästa tips på hur du kan tänka.

Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer
Danske bank och SBAB har höjt sina långa räntor. Compricers Christina Sahlberg tipsar om hur du ska agera nu.
Publicerad: 13 jan. 2025, 10:29Uppdaterad: 13 jan. 2025, 11:07
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

På måndagsmorgonen meddelade Danske bank att de höjer sina långa räntor.

Ettårsräntan höjs med 0,15 procentenheter till 3,49 procent, tvåårsräntan lyfts med 0,20 procentenheter till 3,51 procent och treårsräntan ökas på med 0,15 procentenheter till 3,59 procent.

På längre räntebindningstider höjer Danske Bank bolåneräntorna med mellan 0,20 och 0,30 procentenheter. Tioårsräntan landar på 3,99 procent efter en höjning med 30 punkter.

Och i slutet på förra veckan lämnade även SBAB beskedet att de höjer listräntan för bundna bolån med bindningstid 1-10 år med 0,05-0,20 procentenheter.

Därför höjer bankerna räntan nu

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, säger att anledningen till de höjda räntorna är att marknadsräntorna gått upp i spåren av en starkare amerikansk ekonomi än väntat. Jobbsiffrorna i fredags kom in betydligt högre än väntat, samtidigt som det finns oro för att inflationen ska stiga igen.

– I höstas trodde man att Fed skulle sänka räntan fyra gånger och nu tror man bara på en sänkning. Då har marknadsräntorna gått upp i omvärlden och då blir det dyrare för bankerna att låna och därför höjer de sina långa räntor.

– När banker funderar över sina bundna räntor så tittar de på konkurrenssituationen och hur mycket det kostar för dem att låna, fortsätter hon.

Så bör du agera nu

Precis som med börsen och elavtal så är det svårt att tajma marknaden rätt när det kommer till räntan, menar Christina Sahlberg.

Om du är en person som blir stressad av en rörlig ränta – som historiskt sätt varit det bästa alternativet – så kan det vara läge att binda räntan, men se upp så du inte binder över för lång tid.

– Man ska inte bli orolig och känna att man måste agera i sådana här tillfällen. Däremot är det bra att sätta sig ner och fundera. Det behöver inte vara en dålig affär att binda nu, men då ska man göra det på ett eller två år och veta att du ska bo kvar där du bor under den perioden, säger hon och tillägger att det kan bli dyrt att byta bank när du väl bundit.

Hon betonar dock att du ska se till att få en bra rabatt – och rekommenderar att antingen binda hela lånet eller inget alls.

– Om de höjer den rörliga räntan så är du fast och måste betala. Är du inte säker på att du ska bo kvar där tycker jag inte man ska binda nu. 

Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;