Prenumerera

Experten: ”Muren gör att nästan ingen överlever”

Ett passagerarflygplan med 181 människor ombord har kraschat i Sydkorea.
Alla utom två befaras ha omkommit.
– Jag är säker på att det är den som gör att nästan ingen överlever, säger flygexperten Jan Ohlsson om den obegripliga mur som planet kraschade in i.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmReporter EFN Finansmagasinet
Alla ombord utom två befaras ha dött i kraschen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 29 dec. 2024, 08:37Uppdaterad: 29 dec. 2024, 12:29
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Olyckan skedde i samband med att planet, som kom från Bangkok, skulle landa strax efter klockan nio på morgonen lokal tid på Muan-flygplatsen i sydvästra Sydkorea. Planet, en Boeing 737-8AS, körde av landningsbanan och kraschade in i en mur varpå det fattade eld. Piloten ska ha försökt landa planet när hjulen inte vecklats ut, men lyckades inte sänka hastigheten.

Enligt Sydkoreas största nyhetsbyrå Yonhap misstänks kraschen ha orsakats av en kollision med en flock fåglar.

Två personer, båda flygpersonal, kunde räddas ur planet.

Planet tillhörde det sydkoreanska bolaget Jeju Air och de flesta passagerarna var koreaner. Två personer var thailändska medborgare.

Enligt flygexperten Jan Ohlsson hade olyckan inte blivit så allvarlig om det inte vore för att man valt att bygga en mur vid den bortre änden av flygplatsen.

– Piloten gör egentligen allting rätt och planet är fortfarande intakt efter att det landat. Men så är det den där muren där det tar tvärstopp och jag är säker på att det är den som gör att nästan ingen överlever. Det är fullständigt obegripligt att den står sådär nära flygplatsens instrumentlandningssystem, säger Ohlsson till DN och fortsätter:

– Någonting har tillstött, för det går går ju också vanvettigt fort. Om den ena motorn är utslagen eller brinner kan man ju visserligen inte bromsa med reverserad jetstråle, men vingklaffarna är inte heller uppfällda som normalt för att öka vindmotståndet. Landningsbanor måste ändå byggas på ett sätt som tar höjd för att sådant kan hända.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmEFN Finansmagasinet, Reporter[email protected]
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;