Prenumerera

Bilderna inifrån ”Ondskanskolan” Solbacka

"Är du för fin för ett vanligt plugg eller är din pappa diplomat?"
Repliken från Ondskan är närmare ikonisk.
Höstterminen 2026 kan skolan från verket, Solbacka läroverk, öppna igen och försöka lägga ryktena bakom sig.
EFN Finansmagasinet kan nu berätta turerna bakom planerna och har besökt de kommande elevbostäderna.
– Skolan är färdig att driva, säger Olle Larsson, vd:n för Sisyfosgruppen som äger fastigheten

Solbacka 2025-02-04 Skolbyggnaden
Solbacka, internatskolan i mitten av Sörmland, kan öppna igen till höstterminen 2026. Foto: Lisa Mattisson
Publicerad: 8 feb. 2025, 11:56Uppdaterad: 10 feb. 2025, 09:30
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Den stora gula skolbyggnaden står ståtlig i mitten av tomten och bildar en ikonisk silhuett som omedelbart påminner om den berömda internatskolan i Jan Guillous Ondskan. Runtomkring ligger elevhemmen kvar – Olympen, bland annat, som förekommer i boken.

Solbacka läroverk, den gamla internatskolan i närheten av Stjärnhov i centrala Sörmland, startade 1901 och hade skolverksamhet en bra bit in på 70-talet innan den stängde.

Nu, över 50 år senare är en nyöppning på gång, som EFN Finansmagasinet har kunnat avslöja.

Solbacka är ett stort komplex – utöver skolbyggnaderna finns här bostäder, en golfbana, en restaurang, en idrottshall samt tennis- och padelbanor.

– Skulle man byggt det här i dag skulle det kostat 500–600 miljoner, säger Olle Larsson.

solbacka
Olle Larsson är vd för fastighetsbolaget Sisyfosgruppen, som äger Solbackafastigheten. Foto: Lisa Mattisson

Han är vd för fastighetsbolaget Sisyfosgruppen, som står bakom flera stora uppmärksammade projekt: slottet Wenngarn utanför Sigtuna, Walloxen i Knivsta och Dragon Gate – som de sålde i slutet av förra året.

Köpte det 2021

Det var 2021 som Sisyfosgruppen valde att köpa Solbacka läroverk, med den 15 000 kvadratmeter stora tomten, från det kinesiska bolaget Dalian Dayou Housing Development Company. Husen på tomten hade då stått tomma i flera år och förfallit.

– Det gick inte att vara här. Det var totalt sönderslaget. När vi kom hit var det 400 fönsterrutor krossade. All koppar hade stulits av koppartjuvar. Det var liksom skövlat, säger Olle Larsson.

Fastighetsjätten valde att pumpa in över 100 miljoner kronor i projektet, i tron på att kunna göra något nytt med den historiska marken. Först ville man satsa på att skapa ett "högservicessamhälle på landet", säger vd:n.

Solbacka
"Det gick inte att vara här. Det var totalt sönderslaget", säger Olle Larsson om vilket skick fastigheten var i när de köpte den. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
"All koppar hade stulits av koppartjuvar", fortsätter Olle Larsson säga när han berättar om fastighetens skick vid köpet. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
Det var 2021 som Sisyfosgruppen valde att köpa Solbacka läroverk. Foto: Lisa Mattisson

Bostäder har byggts och hus har renoverats, samtidigt som tankarna om platsens framtid har utvecklats. De senaste åren har området främst använts för bröllop och läger eftersom det är särskilt populärt på sommaren, med golfbanan och badplatserna. Men bolaget strävar efter en lösning som fungerar året runt.

– Det är där någonstans man får ekonomi i det. Vi var på väg mot att bygga "samhällen". Vi hade massa företag som var här och tittade. Men sedan kom den här skolidén.

Det är så att man inte vill göra klart allt innan vi fått svar från Skolinspektionen

När idén om skolplanerna pitchades för Olle Larsson – att området skulle bli en skola igen – var han först skeptisk. Han tänkte på snacket kring internatskolor, som Sigtuna och Lundsberg. Men efter att han hade fått höra mer om planerna ändrade han sin inställning.

– Tanken med ett internat, oavsett om det är ett rid-, hund- eller jordbruksgymnasium, är att man ska komma ifrån lite grann och bygga community, trygghet och psykisk och fysisk hälsa, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är intressant att jobba med coachning med ungdomar, med karriärmöjligheter kopplat till utbyte med andra internatskolor eller kanske universitet. Den biten har vi missat lite i Sverige.

Solbacka
Skolbyggnaden ligger centralt på tomten. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka miljöbild
Solbackaskolan grundades 1901. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
På tomten står flera elevhem. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka skolbyggnaden
Flera renoveringar har genomförts på området sedan bildandet av skolan. Foto: Lisa Mattisson

Kan öppna hösten 2026

Fastighetstoppen och skolentreprenören Knut Pousette, som bland annat var med och grundande elitskolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm, är drivande i arbetet bakom att starta skolan och står på ansökan till Skolinspektionen.

Han har varit på Solbacka, tittat på området och träffat Sisyfosgruppen. Nu säger han till EFN Finansmagasinet att planen, om allt går i lås, är att öppna skolan till höstterminen 2026. Men än är det inte bestämt vilken aktör det är som skulle kunna driva skolan om planerna får grönt ljus.

– Det är så att man inte vill göra klart allt innan vi fått svar från Skolinspektionen, säger Knut Pousette.

Elevhemmet från boken

Ett av de gula husen i mitten av tomten är den första skolbyggnaden som restes när skolan grundades 1901. Tidningsmannen och entreprenören Anders Jeurling stod bakom projektet "AB Lantläroverk för gossar".

I dag finns det flera byggnader på tomten, tänkt till skolverksamhet. Elevbostäder, lägenheter för personal, utrymmen för matsal och så vidare. Det mesta är renoverat och mer eller mindre klart att tas i bruk för den planerade nya skolan.

Men rummen i det gamla elevhemmet Olympen är fortsatt i stort sett oförändrade sedan skolan stängdes på 70-talet.

Internatskolan i Sörmland är mest känd från Jan Guillous verk Ondskan. Boken handlar om karaktären Erik Ponti på den fiktiva internatskolan Stjärnsberg, vars skolgång – som är full av våld och pennalism – är inspirerad från författarens egen skoltid på Solbacka.

Rummen inne på Olympen påminner starkt om karaktärerna Erik Pontis och Pierre Tanguys gemensamma sovrum i filmatiseringen av boken.

Solbacka
Sovrummen inne på huset Olympen, som varit ett elevhem, är i stort sett orört sedan 1970-talet. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
Elevhemmet Olympen förekommer i boken Ondskan. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
På högsta våningen av Olympen finns ett gammalt sammanträdesrum. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
Olympen är en av flera elevhem på Solbacka. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
Olympen är en av flera elevhem på Solbacka. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
Emelie Graflund är projektledare för Solbackafastigheten på Sisyfosgruppen och visar hur ser ser ut inne på Olympen. Foto: Lisa Mattisson

"Håller inte med"

Jan Guillous egen syn på att skolan kan öppna igen skiljer sig från Olle Larsson och Knut Pousettes. Han ser det snarare som tecken på att överklassens behov av finskolor har ökat och han menar att skolan aldrig kan frigöra sig från sitt rykte.

– Pennalismen är viktigt i skapandet av finheten. Den går inte att utradera, har han tidigare sagt till EFN Finansmagasinet.

Jan Guillou
"Överklassens behov av finskolor har ökat och alla får inte plats på Lundsberg", säger Jan Guillou om att Solbacka kan komma att öppna igen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Knut Pousette, som tidigare hyllat Jan Guillous bok, tycker inte att det stämmer.

– Jag läste vad han hade sagt i intervjun och jag håller inte med om att det sitter i väggarna. Det han skriver om är jättetragiskt och det är viktigt att vi drar lärdom av det, säger han.

Olle Larsson är inne på samma spår.

– Vi arbetar mycket med platsvarumärken. Man kan säga vad man vill, men ett dåligt varumärke är alltid bättre än inget alls. Det är bara en fördel att jobba med sådant som folk känner till.

Han vill också bredda diskussionen.

– Det är inte så att man inte mobbar och slåss på andra gymnasieskolor i Sverige. Men det är bara på Lundsberg det blir rubriker och på Sigtuna blir man livrädd för pressen.

Alltså här finns det rum, skolsalar och lägenheter för personal. Skolan är färdig att driva

Olle Larssons tankar för fastigheten stannar inte vid en internatskola. De veckorna på sommaren som skolan stänger skulle platsen kunna utnyttjas för mer lägerverksamhet. Ett koncept som fotbollsklubben Djurgården varit intresserad av, säger vd:n.

Solbacka
Olle Larsson och Emelie Graflund visar hur det ser ut inne i skolbyggnaden. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
På högsta våningen i skolbyggnaden finns det flera gamla porträtt om hur såg ut när skolan var aktiv under 1900-talet. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
Till en början var skolan bara för pojkar. Senare öppnades även för flickor. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
Skolbyggnaden har mest använts för lägerverksamhet de senaste åren. Men med några få fix blir den redo för skolverksamhet, säger Olle Larsson. Foto: Lisa Mattisson
Solbacka
I mitten av skolbyggnaden reser sig en stor trappa. Foto: Lisa Mattisson

Och om Skolinspektionen säger nej den här gången, kommer skolplanerna ändå inte att skrotas helt, säger Olle Larsson.

– Då kanske någon annan ansöker om ett år. När jag började fundera... Alltså här finns det rum, skolsalar och lägenheter för personal. Skolan är färdig att driva.

Köptes för 15 miljoner kronor

Sisyfosgruppen köpte Solbacka våren 2021 av kinesiska Dalian Dayou Housing Development Company. Prislappen landade på 15 miljoner kronor. Fastigheten, på 15 000 kvadratmeter, hade stått tom sedan 2017.

Efter köpet inleddes ett stort renoveringsprojekt av de nya ägarna för över 100 miljoner kronor. Vid tiden av köpet var den historiska fastigheten mer eller mindre förfallen.

Efter skolans nedläggning på 1970-talet hade den gamla internatskolan används som annat flyktingboende och hotell- och konferenscenter.

Källa: Fastighetsvärlden och Sisyfosgruppen

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;