STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsmäklarna i storstadsområdena är delade om utvecklingen under fjärde kvartalet.
Det visar SBAB:s Mäklarbarometer.
48 procent av de som förmedlar bostadsrätter och småhus tror på stigande priser under det fjärde kvartalet, medan 47 procent tror på oförändrade priser.
Prisoptimismen är lite större för villor än för bostadsrätter.
Sedan publiceringen av förra Mäklarbarometern i juni har Riksbanken sänkt styrräntan två gånger, och flaggat för fler sänkningar framöver.
Nästan nio av tio mäklare svarar dock att de tror att Riksbankens sänkningar av styrräntan i första hand kommer att öka aktiviteten på bostadsmarknaden medan bara 6 procent tror att det i första hand kommer att leda till höjda bostadspriser.
Robert Boije, chefekonom på SBAB, konstaterar att det normalt är framför allt de längre bundna bolåneräntorna som har betydelse för bostadspriserna och inte de rörliga eftersom de påverkas mest av Riksbankens sänkningar i närtid.
De längre bundna räntorna har redan sjunkit kraftigt och väntas inte fortsätta att sjunka. Nedgången i de längre räntorna bör således redan vara inprisat.
Nästan hälften av mäklarna tror ändå att bostadspriserna kommer att stiga under årets sista kvartal.
"Sett till normala säsongsmönster bör dock bostadspriserna sjunka under det sista kvartalet. En tolkning av svaren kan vara att mäklarna tror att det efter ett par tunga år på bostadsmarknaden finns ett uppdämt behov av att byta bostad som möjligen kan hålla uppe bostadspriserna mer än vad som är normalt för årstiden", säger Robert Boije.
Under året har utbudet av bostäder varit rekordstort, och mäklarnas bedömning är att det kommer att öka ytterligare under årets sista kvartal. 72 procent av mäklarna tror att utbudet av bostadsrätter kommer att öka och 59 procent även utbudet av villor.
Samtidigt bedöms efterfrågan öka på både bostadsrätter och villor. 61 procent av mäklarna tror att efterfrågan på bostadsrätter kommer att öka och 65 procent att även efterfrågan på villor kommer att öka.
Undersökningen gjordes 26 augusti till 6 september.
Följ taggar