Prenumerera

Boom för stora affärer uteblir i USA

Donald Trumps andra mandatperiod väntades leda till en boom för fusioner och förvärv.
Utvecklingen har dock stått still under årets första kvartal, enligt nya siffror från Bloomberg.
– Vi borde antagligen ha varit bättre förberedda på de här första 100 dagarna än vi alla varit, säger M&A-chefen Bill Curtin vid Hogan Lovells.

De stora fusioner och förvärv som väntades under Donald Trumps andra mandatperiod har hittills uteblivit. Foto: AP / TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 27 mars 2025, 22:09Uppdaterad: 27 mars 2025, 22:33
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

De stora affärer som regeringen Trump 2.0 skulle bana väg för har uteblivit och får storbankerna Morgan Stanley och UBS samt den ledande juridiska rådgivaren Kirkland & Ellis att inta en defensiv hållning till att delta i storsatsningar, skriver Bloomberg.

Enligt Bloomberg räddade Alphabets köp av cybersäkerhetsbolaget Wiz och försäljningen av NBA-basketlaget Boston Celtics för dryga 6 miljarder dollar den totala omsättningen för fusioner och förvärv från att landa under fjolårets belopp.
– Året har börjat långsammare än väntat, säger Morgan Stanleys Tom Miles, global chef för fusioner och förvärv på Morgan Stanley, till Bloomberg.

3 TECKEN PÅ TOMGÅNG UNDER TRUMPS FÖRSTA 100 DAGAR

Få börsnoteringar

  • Antalet noteringar förblir lågt under 2025 års första kvartal. Noteringar till ett värde av 28,6 miljarder dollar har planerats, varav svenskgrundade Klarna väntas stå för 15 miljarder. Genomsnittet för perioden under de senaste tio åren ligger på 54,2 miljarder dollar.

Färre storaffärer

  • Sju affärer till ett värde av minst 10 miljarder dollar har genomförts i USA under årets första kvartal, att jämföra med 13 i fjol.

Stillastående global aktivitet

  • Det sammantagna värdet för fusioner och förvärv under årets första kvartal passerade i förra veckan fjolårets och uppgår nu globalt till 590 miljarder dollar, att jämföra med 566 miljarder under samma period i fjol.

Källa: Bloomberg

Tom Miles identifierar precis som branschkollegor och investerare på en vikande amerikansk börs osäkerhet och brist på tydlighet från Vita huset som anledning till att en väntad boom för stora affärer uteblivit.

– Fusioner och förvärv är per definition långsiktiga beslut och det behövs viss stabilitet för att kunna fatta den sortens beslut, säger han.

Frekvensen för transaktioner med offentlig redovisningsplikt som överstiger 100 miljoner dollar har sedan veckorna efter Trumps valseger börjat sjunka enligt data från Accelerate Financial Technologies.

En möjlig anledning till ett trendbrott på andra sidan regeringen Trumps tullbeslut är enligt Bill Curtin vid advokatfirman Hogan Lovells fler investeringar i USA för att komma runt handelshindren och stärka relationerna till regeringen Trump.

Taiwanesiska halvledarjätten TSMC och japanska Softbank är samtidigt två exempel på bolag som satsat stort i USA sedan maktskiftet, som också banade väg för investeringsjätten Blackrocks köp av hamnar i Panamakanalen till ett värde av 19 miljarder dollar.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;