Börsen surnar till – strategens förklaring

Stockholmsbörsen har tappat fart. Storbolagsindexet noterar en nedgång på drygt 1 procent under eftermiddagen och är nu ned 2,5% på en månad.
– Det är en kombination av att börsen gått väldigt bra hittills och att rapporterna överlag kom in med nedrevideringar för resten av 2024, säger Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB.

Eric Emanuelsson
Eric EmanuelssonNyhetschef
Stefan Cederberg om att börsen har tappat fart. Foto: TT och Pressbild
Publicerad: 30 okt. 2024, 15:15Uppdaterad: 30 okt. 2024, 17:45
Hämta EFN:s app - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Stockholmsbörsen går mot den andra minusdagen i rad. Det i sig är inga konstigheter; det hör till att börsen går upp och ned.

Blickar vi ut lite så är storbolagsindexet OMX30 ned nästan 2,5 procent den senaste månaden och det breda indexet OMSPI 3,3 procent.

Enligt Stefan Cederberg, på SEB, är den främsta anledningen en tidigare stark börsutveckling under året samt rapportsäsongen för det tredje kvartalet som inleddes för tre veckor sedan.

– Bolagen hade tidigare kommunicerat att man trott på en förbättring under andra halvan av 2024, men nu verkar inte den bli av utan man hoppas mer på 2025. Jag har varit med i 25 år och det brukar inte vara ett gott tecken.

Sämre utsikter för det fjärde kvartalet

Sammantaget kan det alltså vara en anledning till marknadens besvikelse.

– Samtidigt har bolagen generellt sett hållit uppe lönsamheten på en ganska bra nivå, nu senast med SKF. Men känslan är ändå att det är fortsatt nedrevideringar bland de cykliska bolagen och att utsikterna för det fjärde kvartalet är sämre än vad man trodde innan rapportperioden.

Tittar vi i dag onsdag så började OMX30 på en mindre nedgång under morgonen men under eftermiddagen surnade börsen till ytterligare och noterar i skrivande stund en nedgång på cirka 1,3 procent.

– Jag har svårt att se någon dagsaktuell händelse som kan förklara det. KPI-inflationen i Tyskland kom in lite högre än vad man trodde, men möjligt att det inte spelar så stor roll, säger Cederberg.

Han fortsätter:

– Sedan har de långa räntorna i USA stigit sedan september. Men man ska komma ihåg att det är ganska normalt med en nedgång på någon procent, så det är inte jätteoroande. Även om det så klart finns risk för större bakslag.

Vad det gäller den tyska inflationstakten så steg den till 2,0 procent i oktober jämfört med 1,6 procent i september. Väntat var en KPI-inflation på 1,8 procent.

USA-valets påverkan

Stefan Cederberg tror ändå att Stockholmsbörsen står högre vid årsskiftet än vad den gör nu. USA-valet - som avgörs under natten till onsdag nästa vecka - kan också få en effekt på börsutvecklingen.

– Vårt makrogäng på SEB har en syn som är att om Trump vinner kan det bli en kortsiktig börsuppgång i och med löfte om lägre skatter, men att det senare kan bli sämre läge på börsen om de här tullarna infrias som Trump har talat om. Det vi såg förra gången var att bolagen kompenserade tullarna med att höja priserna, vilket i sin tur skulle kunna leda till högre inflation.

Om Kamala Harris vinner så skulle scenariot kunna bli det motsatta:

– En kortsiktig nedgång för att sedan förbättras, säger Cederberg.

Stockholmsbörsen

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;