Prenumerera

Börsproffset: Läge att sälja av sektorn

Tullhot och kraftiga valutarörelser har bidragit till att göra Stockholmsbörsen mer svårnavigerad än vanligt.
Så vad bör man göra?
– Att minska sitt innehav i verkstadssektorn och öka de mer defensiva inslagen i sina investeringar är nog smart till dess att man har en tydligare bild av vad tullarna kommer att föranleda för förändringar, säger Carnegies aktiechef Karl Hedberg.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmReporter EFN Finansmagasinet
Carnegies aktiechef Karl Hedberg tror att både ABB och Trelleborg kan få det tufft framöver. Foto: Pressbild
Publicerad: Mar 27, 2025, 05:02Uppdaterad: Mar 27, 2025, 05:02
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Stockholmsbörsen är visserligen upp 3,5 procent under 2025, men de senaste veckorna har präglats av röda siffror. 

– Stockholmsbörsen är ju rätt så tung på verkstadsbolag som är mer konjunkturkänsliga. Tulloron har ökat osäkerheten kring hur stark återhämtningen blir och vilken vinsttillväxt vi kan förvänta oss. Det märks att det håller tillbaka marknaden just nu, säger Karl Hedberg.

Vad som komma skall är inte helt lätt att räkna på – särskilt med tanke på vem som sitter bakom i spakarna i Vita huset. USA:s president Donald Trump har redan ställt till med en del oreda på världens börser med sin oförutsägbarhet, och det finns få tecken på att hans agerande kommer att bli mer lättläst framöver.

– När de här tullarna är på plats och vi får se vad de landar på för nivåer så är det nog lättare för investerare att bilda sig en uppfattning om vad man ska tro om marknadsutvecklingen för helåret. Förhoppningsvis så får vi se en positivare marknad under den senare delen av året, säger Hedberg och fortsätter:

– Men om det inte blir någon omedelbar uppgörelse kring tullarna, om förhandlingarna drar ut på tiden och det blir ett låst läge som blir starten på handelskrig som man inte riktigt ser något slut på i närtid finns det en tydlig risk för nedgång i vinster och ett tydligt genomslag på inflation uppåt.

Den stärkta kronan utgör en tydlig motvind

Hedberg ser verkstadssektorn som särskilt sårbar i det rådande läget.

– Givet osäkerheten kring de mer konjunkturkänsliga och exportberoende bolagen så tror jag att det finns en fördel med att ta ner den exponeringen något. Man behöver inte lämna den helt och hållet, men att minska sitt innehav i verkstadssektorn och öka de mer defensiva inslagen i sina investeringar är nog smart till dess att man har en tydligare bild av vad tullarna kommer att föranleda för förändringar, säger Hedberg.

Han pekar även på att den stärkta kronan utgör en tydlig motvind för flera av verkstadsbolagen, särskilt i det korta perspektivet.

– Det kommer absolut att vara en tydlig motvind från valutan. Till viss del är väl både tullarna och kronförstärkningen inräknade i kurserna men jag tror inte att det är inprisat fullt ut. Det är absolut en sektor som känns mindre lockande i ett kortsiktigt perspektiv.

Finns det några verkstadsbolag som du ser som mer sårbara i det här läget, eller gäller osäkerheten hela sektorn?

– Jag tror att det gäller hela sektorn, men de bolag som fått en tydlig omvärdering det senaste året när lönsamhet har lyfts – som ABB och Trelleborg – tror jag är mer känsliga. Bolag som Sandvik, med stor exponering mot en stabilare gruvindustri, tror jag klarar sig bättre.

Så anpassar du ditt innehav

Trots ökad osäkerhet ser Hedberg fortfarande en i grunden positiv miljö för aktier. Räntorna väntas fortsätta nedåt och om handelskonflikten inte trappas upp i alltför stor omfattning kan börsen få andrum. Det handlar, menar han, om att hålla fast vid ett långsiktigt perspektiv – men samtidigt se över innehållet i portföljen.

– Federal Reserve kommer ju sänka räntan ett par gånger till under året, ECB kommer sänka och Riksbanken har redan sänkt till lägre nivåer än vi hade tidigare. Och det är en gynnsam nivå för aktierna om vi kan hålla kvar vid nån form av en hygglig vinsttillväxt, även om den blir lägre än vad man såg framför sig runt årsskiftet.

Men även i ett positivt scenario menar Hedberg att det kan finnas skäl att justera portföljen – och anpassa innehavet till det mer osäkra konjunkturläget.

– Man bör undvika de allra mest högt värderade, tullkänsliga och konjunkturberoende bolagen. Då är det bättre att investera i bolag med lägre värderingar, bra direktavkastning och en tillväxt som inte är för avhängig av att vi ser en förbättrad konjunktur helt enkelt.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmEFN Finansmagasinet, Reportergustav.tagtstrom@efn.se
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;