Börsras i USA – varumärkena som drabbas hårdast
Globala varumärken som Nike, Apple och Gap hör till de stora förlorarna på Wall Street under torsdagens börsras – tillsammans med en rad techjättar som Tesla och Nvidia.
En detaljhandelskedja drabbas särskilt hårt och förlorar över 40 procent efter en svag rapport. Samtidigt varnar flera analyshus för fortsatt turbulens på marknaden.


– De senaste 24 timmarna har vi sett en historisk transformation av det globala handelssystemet, noterar Deutsche Bank i en kommentar till det tullutspel som skakar om världens börser på torsdagen.
Nedgången accentuerades av amerikanska börser, som öppnade brant utför, med Nasdaq i botten. Den tekniktunga börsen backar klockan 18 svensk tid med 4,8 procent. Breda börsindexet S&P 500 backar 3,7 procent.
Nike, som dels är ett globalt konsumentbolag och dessutom är beroende av tillverkning i Vietnam, drabbades särskilt hårt med en nedgång på 13 procent.
”Bolaget har över 450 000 anställda vid 130 fabriker i Vietnam”, noterar Mike Bird, Wall Street-inriktad redaktör på The Economist i ett inlägg på X, där han också påpekar att landet riskerar att drabbas av 46-procentiga tullar från USA.
Flera techaktier har det tungt
Apple, en annan global spelare med betydande tillverkning utanför USA, handlas ned över 8 procent.
Flera bolag som förlitar sig på import till USA handlades ned ordentligt. Bland dessa märks Dollar Tree och klädjätten Gap, som backade över 23 procent.
Flera techaktier hörde också till förlorarna, däribland Nvidia och Tesla, som backar omkring 6 procent.
– Implementeringen av Liberation Day-tullarna kommer att få enorm påverkan på individuella sektorer och bolag och det kommer att fortsätta att tynga på sentimentet, noterar Ben May som ansvarar för global makroanalys på Oxford Economist i en kommentar på torsdagen.
Barclays varnar för en recession
En lång rad bedömare på Wall Street understryker riskerna för fortsatt börsoro. Bland dessa märks Bank of America, som varnar för att vinsterna per aktie på Wall Street kan dämpas med mellan 5 och 35 procent beroende på hur stora vedergällningarna blir från andra länder.
Barclays varnar i en kommentar för en recession. Tullar var åtminstone delvis inprisade, resonerar den brittiska storbanken enligt Factset. Men en lågkonjunktur är det inte.
Oxford Economics hoppas att snabba förhandlingar ska dämpa den värsta smällen:
– Vår initiala bedömning att det sannolikt går att undvika en global recession, fortsätter Ben May som samtidigt varnar för att oron kan hålla i sig ett tag.
– Alla förhoppningar om att de nya tullplanerna skulle undanröja osäkerhet ter sig nu väl optimistiska, skriver han och tillägger att en utdragen tid av osäkerhet kommer att slå mot tillväxten i världen.
Bland torsdagen värsta förlorare på Wall Street fanns Restoration Hardware, en möbel- och detaljhandelskedja. Den aktien handlades ned över 40 procent, efter en svag rapport där även lageruppbyggnad och belåning läggs till oro över handelskrigets påverkan.
