Bottenkänning i kvalitativt Fenix
Fenix Outdoor har drabbats av otaliga problem. Många utanför den egna kontrollen. Anpassningar till förändrade strukturer har kostat. Vinsten kan däremot ha bottnat.


Är det inte det ena, är det ofta det andra. Detaljhandel är aldrig enkelt. Lagret, logistiken och rörelsekapitalet ska lira. Och först och främst gäller det att konsumenten vill, och kan, köpa produkterna.
Grunden till dagens Fenix Outdoor sattes redan 1960 i samband med uppstarten av Fjällräven. Naturkompaniet blev en del av koncernen 2001. Köpviljan har Fenix, med främsta varumärket Fjällräven, lyckats med i många år. Men lönsamheten har hamnat på dekis.
Rörelsemarginaler över 15 procent är historia och har sakta men säkert minskat. Redan i årsrapporten för 2023 förtydligades det hur 2024 skulle bli ett utmanande år. Prispress och höga leveranskrav har kostat. Fragila återförsäljare har beställt försiktigt.
Varmt väder och fördröjda leveranser orsakade av kreditproblem hos kunder stökade till det sista kvartalet 2024.
Åtgärdsprogram och minskade kostnader har börjat synas i resultaträkningen. Vinsten före skatt förbättrades avsevärt i fjärde kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Det trots att försäljningen haltade något.
Aktieägarna fick se årsvinsten halveras på årsbasis. Men mycket handlar om segmentet Frilufts där butikskedjan Naturkompaniet ingår. Största segmentet hade flera förlustkvartal 2024. Med så stor andel av försäljningen får marginalutvecklingen stor inverkan på resultatet.
Den danska miljardären Anders Holch Polvsen har dykt upp som storägare. Som grundare av Bestseller, med bland annat varumärken som Vero Moda och Jack & Jones, har han gedigen erfarenhet av konsumentprodukter och investeringar.
En investering i Fenix handlar om framtida marginaler. Det är däremot en lång väg tillbaka till glansdagarna med marginaler över 15 procent. En marginal på 10 procent och försäljningsökning på 5 procent skulle innebära strax över 40 kronor i vinst per aktie.
16 gånger vinsten är inte högt för ett Fenix Outdoor på rätt väg. Linjärt kommer det inte att ske, och nästa kvartal är säsongsmässigt svagt. Vänta dig värre innan det blir bättre.
Högkvalitativa produkter som konsumenten vill ha sänker risken. Varumärket och bredden på försäljningskanaler detsamma. Bolagets marginal- och vinstutveckling är inte uppenbara konsekvenser av operativa beslut.
Att stänga 2025 med marginaler runt 10 procent är görbart. Kostnaderna har redan minskat. Ökad försäljning långt under historiska prestationer ger bra effekt på vinsten.
Fenix blir då ett bolag med kraftig vinstökning, och sentimentet kring aktien förändras till det positiva. Som aktieägare är du i baksätet hos familjen Nordin. En strategi som byggt stora förmögenheter.
Sällsynt metod för att beräkna resultatet per aktie
Det finns betydligt fler A-aktier än B-aktier. Enbart en tiondel av A-aktierna räknas som utestående. Resultatet per aktie beräknas på utestående aktierna. A-aktierna berättigar till en tiondel av utdelningen jämfört med B-aktierna. Ett något udda sätt som går att fundera på.
Följ taggar
