OMXS30
OMXSPI
NDX

Branscherna med mest på spel i USA-valet

Energi, banker och sjukvård.
Det är tre av sektorerna som har störst förändringar att förhålla sig till beroende på om Kamala Harris eller Donald Trump vinner det amerikanska valet.

Branscher i USA inför valet
Bloomberg listar de fem branscher som kommer att påverkas mest beroende på vem som tillträder i Vita huset i januari. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: 25 okt. 2024, 20:06Uppdaterad: 26 okt. 2024, 00:40

Amerikanska Bloomberg beskriver det amerikanska valet som en kamp mellan visioner som kommer att få konsekvenser för den globala ekonomin under åratal.
Inför valet den 5 november listas de fem branscher som utifrån rådande vallöften och planer från respektive kandidat har mest på spel i november.

Storbankerna

USA:s åtta största banker står inför statliga krav om att öka mängden tillgängligt kapital för att skydda systemet mot chockartade svängningar, enligt en Basel III-överenskommelse i spåren av 2008 års finanskris. Harris lär fortsätta som Biden-administrationen planerat med ett krav om en 9-procentig kapitalökning. Trump lär skrota planerna och väntas därefter också avreglera finanssektorn ytterligare, vilket bland annat väntas gynna aktieägarna.

Sjukvård

Sjukförsäkringsbolag som Centene och UnitedHealth står inför minskade intäkter på uppskattningsvis 25 miljarder dollar om subventionerna som ingår i ACA-lagen (även kallad "Obamacare") löper ut 2026. Harris och den demokratiska kongressen lär förlänga subventionerna medan Trump och republikanerna utlovat att skrota dem. Enligt uppskattningar väntas konsekvensen bli att omkring 3,8 miljoner fler amerikaner slutar betala för en sjukförsäkring – ett inkomstbortfall för försäkringsbolag och sjukhus.

Eldrivna fordon

För elbilstillverkare som Tesla, Rivian och General Motors är insatserna höga i valet. Skatterabatter för konsumentköp av elbilar och utsläppskrav som uppmuntrar till elbilsköp befinner sig i riskzonen. Harris har utlovat skatteavdrag vid köp av nya och begagnade elbilar medan Trump vill slopa eller minska dem och göra en helomvändning "dag ett" från samtliga Biden-administrationens beslut om eldrivna fordon. Sedan Tesla-vd:n Elon Musk anslutit sig till Trump-kampanjen tycks hans fientliga inställning till elbilssubventioner dock ha förändrats något.

Detaljhandel

Återförsäljare av importerade konsumentvaror väntas stå inför tuffa tider om Donald Trump vinner makten och gör verklighet av tullar på 60 procent för kinesiska importer och 10–20 procent för produkter från samtliga övriga länder. 97 procent av alla skor och kläder och 90 procent av all konsumentelektronik tillverkas utomlands med Kina som den stora dominanten inom en rad segment. Eventuella tullar under Harris väntas bli hårdare avgränsade och reserverade för specifika sektorer och produkttyper.

Energisektorn

Producenter av olja, gas och kol har mycket att vinna på en Trump-seger – särskilt om republikanerna också får majoritet i kongressen. Nya tillstånd för utvinning väntas utfärdas. Just nu väntar ett tiotal miljardprojekt för utvinning av fossil energi på att godkännas. Trump skulle öka mängden naturgas som exporteras och har lovat att skrota regleringar av koldioxidutsläpp från kol- och gasdrivna kraftverk, vilket ger dem ökad livslängd. Med Harris i Vita huset väntas producenter av förnybar energi bli vinnare. Vindkraft till havs är särskilt utsatt med Trump vid makten.

MakroekonomiOljaEnergiKamala HarrisDonald TrumpBörs

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;