OMXS30
OMXSPI
NDX

Chans för fegisar att kliva in i Axfood

Livsmedelsbolaget Axfood har tappat fart på börsen och den nya vd:n har fått en tuff start. Aktien är visserligen inte billig, men den är ovanligt intressant för trygghetssökare.

Martin Blomgren
Martin BlomgrenAnalytiker
Axfoods vinsttillväxt kan nu återvända och bli tvåsiffrigt. Det skapar ett bra läge för fegisar att kliva in.
Publicerad: 27 nov. 2024, 06:00Uppdaterad: 27 nov. 2024, 07:06

Det händer ovanligt mycket kring Axfood. Guldägget Willys överraskar som omväxling negativt, ordföranden Thomas Ekman är på väg att lämna som en följd av att han slutar som vd för storägaren Axel Johnson. Och på vd-posten ersattes Klas Balkow nyligen av Simone Margulies.

Hon är en intern efterträdare som både har varit vd för Hemköpskedjan och vice vd för inköps- och grossistverksamheten Dagab. Inga revolutioner att vänta med andra ord och det rimmar väl med en verksamhet där det inte är önskvärt med allt för tvära kast utan det handlar mer om att fintrimma, vidareutveckla och hantera ett dagligt gnetande ute i butikerna.

Största ägare

Kapital och röster

Axel Johnson

50,06%

Swedbank Robur Fonder

4,02%

Handelsbanken Fonder

2,78%

Vanguard

1,95%

Odin Fonder 

1,72%

Källa: Holdings

Med tyngdpunkten av intäkterna hämtade från de stora kedjorna Willys och Hemköp, spetsat med mindre delar som Tempo, Urban Deli, nyförvärvet City Gross och Apohem, omsätter Axfoodkoncernen nu över 80 miljarder kronor. Då blir varje tiondels procents förbättring eller försämring av rörelsemarginalen viktig för storleken på vinsten och för synen på aktien.

I senaste rapporten, som var Simone Margulies första, handlade det om en försämring – både ställt mot samma kvartal i fjol och mot analytikernas snittförväntningar. Istället för de 5,2 procent som konsensus låg på föll rörelsemarginalen till 4,8 procent. I tredje kvartalet i fjol var utfallet 5,4 procent justerat för engångsposter.

Mottagandet på börsen blev inte snällt. Aktien föll med nästan 12 procent och har därefter fortsatt ned ytterligare några procent. Samtidigt som många andra aktier med defensiv karaktär har haft ett relativt bra börsår har Axfood nu tappat omkring 14 procent sedan årsskiftet. Från toppen i våras är fallet ännu större.

Axfood graf

Det som främst sticker ut negativt i senaste rapporten är att vinstmaskinen Willys tappar över en procentenhet av sin rörelsemarginal. Stora tal i en bransch där marginalerna är låga. Samtidigt som kostnadsinflationen från hyror och personal trycker på från ena hållet är det uppenbarligen en tuffare konkurrens inom lågprissegmentet nu vilket har tvingat Willys att hålla nere priserna för att försvara sina marknadsandelar och sitt löfte om att ha ”Sveriges billigaste matkasse”.

Något som också tär en del är de omfattande investeringarna i en mer effektiv logistikapparat, bland annat koncernens stora satsning i Bålsta utanför Stockholm och höglagret i Backa utanför Göteborg.

Det senare har jag svårt att bli särskilt oroad för. Mer automation och större kapacitet som behövs för att växa är satsningar som både är nödvändiga och som kommer att ge positivt resultat längre fram. Det är mer oroande om marginalbakslaget i Willys skulle visa sig vara mer än bara en kortvarig svacka eftersom kedjan har varit den lysande stjärnan i Axfood länge och är svår att kompensera för med övriga delar.

Som en referens stod Willys i fjol för 58 procent av rörelsevinsten och tillväxtmässigt har kedjan krossat den underliggande marknadens ökning.

En bransch med små rörelser

Trots dramatiken kring Willys så är den större bilden att det är små och långsamma rörelser i marknadsandelar och i koncernmarginal som präglar sektorn respektive Axfood.

Efter nedjusterade prognoser i spåren av rapporten som kom för en månad sedan ser nu marginalen ut att dippa lite i år för att sedan krypa uppåt igen kommande år, med viss osäkerhet kring hur bidraget från City Gross blir efter integrationen. Infrias förväntningarna så innebär det att vinsttillväxten som uteblivit helt i fjol och i år återvänder 2025 och blir tvåsiffrig både 2025 och 2026.

Axfood

2022

2023

2024E

2025E

2026E

Omsättning, mkr

73474

81111

83980

89627

92273

Rörelseresultat, mkr

3101

3353

3341

3725

4064

Rörelsemarginal

4,2%

4,1%

4,0%

4,2%

4,4%

Vinst/aktie, sek

11,0

10,9

10,8

12,0

13,6

Utdelning/aktie, sek

8,15

8,50

8,20

8,50

8,80

P/E

22,9

25,8

21,8

19,6

17,3

Källa: Factset 

Aktien har som sagt fallit ganska rejält, på tvärs med övriga börsen och många andra defensiva aktier. Det betyder inte att värderingen sticker ut som låg. Däremot har de tidigare smått ansträngda nivåerna, som till viss del kan förklaras med brist på börsalternativ i sektorn efter att Ica köptes ut, nu blivit mer rimliga med p/e-tal under 20 nästa år och ev/ebit på drygt 16.

Direktavkastningen har också kommit upp lite när en stabil utdelning ställs mot en lägre aktiekurs och motsvarar 3,5 procent.

Raketjägare kan gå hem igen

Axfoodaktien har aldrig varit något för den som letar efter snabba kursraketer eller vill investera i bolag som kan bli vinnare på revolutionerande tekniska genombrott. Det som lockar med Axfood är tvärtom att man har drygt 20 procent av en extremt konjunkturokänslig svensk dagligvarumarknad samt att man har visat att man kan knapra andelar, växa med nya format och har en urstark position inom lågpris med Willyskedjan.

Oron för Willys marginaler är förståelig och något som måste följas framöver, men det innebär också att för första gången på länge är aktien på nivåer som gör den intressant att ta in som en fegiskomponent i en långsiktig portfölj.

Axfood

Börsvärde: 51 miljarder kronor

Aktiekurs: 235 kronor

Rekommendation: Köp

För: Starka positioner på den ocykliska svenska dagligvarumarknaden och lägre värdering än vanligt efter en svag rapport.

Emot: Ökad konkurrens inom lågprissegmentet kan fortsätta pressa marginalerna i den viktiga Willyskedjan.

Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker på EFN Finansmagasinet.
Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj.

 

Axfood

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;