Ekonomens förklaring om oväntat höga arbetslösheten
Arbetslösheten steg överraskande mycket i januari och landade på den högsta nivån sedan pandemin. Siffran bör dock tas med en nypa salt, säger Susanne Spector, chefekonom på Danske Bank.
– Ingenting i svensk ekonomi just nu skulle motivera en såhär stor uppgång.


Säsongsjusterat hamnade arbetslösheten på 9,7 procent, mot det väntade 8,5 procent.
Det är en överraskande siffra, säger Susanne Spector, chefekonom på Danske Bank.
– Precis som SCB även skriver så ska man tolka den här siffran med försiktighet. Den sticker ut jämfört med annan statistik på arbetsmarknaden.
Hon lyfter att sysselsättningen föll något, men inte alls lika dramatiskt som arbetslöshetstalet ökade.
– Detta bekräftar att att arbetsmarknaden är skör och svag. Men det finns ingenting i svensk ekonomi just nu som skulle motivera en så hög uppgång.
Uppgången kopplas till höstens arbetskraftsdeltagande
Susanne Spector säger att den stora uppgången beror på att fler kommit in på arbetsmarknaden, framför allt i åldersgruppen 25-34 år. Under hösten 2024 slutade nämligen fler söka jobb och arbetskraftsdeltagandet föll påtagligt.
– Vi såg en underdriven arbetslöshet under hösten. Nu ser vi hur det hade sett ut om inte de här personerna hade lämnat arbetsmarknaden under hösten.
Även om arbetslöshetstalet bör tas med en nypa salt så kan man ändå dra slutsatsen att arbetsmarknaden är svag, säger Susanne Spector.
– Prognosen är att arbetsmarknaden kan vara på sin sämsta punkt ungefär just nu. Vi borde se en stabilisering till våren men det är nog först efter sommaren som vi kan vänta oss en snabbare återhämtning.
Följ taggar
