Chefsekonomen: Krävs en räntesänkning till
På förmiddagen kom det väntade beskedet att Riksbanken förväntar sig samma styrränta i flera år framöver.
Susanne Spector, chefekonom på Danske Bank, menar att beskedet på ett sätt är betryggande men att det tyder på en trögare återhämtning för svensk ekonomi.


Riksbankens besked var väntat och signalerade en neutral riskbild framöver menar Susanne Spector.
– På ett sätt var beskedet betryggande. Riksbanken signalerade inte att nästa steg är en höjning, vilket vissa trodde innan mötet och de håller riskbilden neutral vilket är ett viktigt besked för hushållen.
Trots detta betonar hon att det finns ett hot mot återhämtning för svensk ekonomi eftersom att den strama penningpolitiken påverkar hushållens vilja att konsumera.
– Återhämtningen går långsamt och jag tycker att det finns tecken på att återhämtningen har tappat fart under inledningen av det här året, säger hon.
"Tappet vi har, tar vi inte heller igen"
Prognosen framöver från Danske Banks sida är att svensk ekonomi kommer att fortsätta växa, men på en lägre nivå än vad som tidigare varit förväntat.
– Vi tror på sikt att svensk ekonomi kommer att växa i samma takt som tidigare men på en lägre nivå, alltså det vi har tappat tar vi inte heller igen. Vi kommer inte tillbaka till den gamla trendnivån, där vi hade varit om inte inflationen och räntorna hade stigit.
Med den svaga återhämtning som är i Sverige just nu så säger Susanne Spector att det är svårt att se ett ihållande inflationstryck. Hon menar att ekonomin skulle behöva en till räntesänkning, just för att hushållens konsumtion ska ta fart igen efter att matpriser och bolåneräntor blir dyrare.
– För hushållens del skulle man behöva fler räntesänkningar för att konsumtionen mer tydligt ska ta fart, säger Susanne Spector.
Winsth: ”Lugnande besked”
Nordeas chefsekonom Annika Winsth anser dock att dagens besked inte innebär att återhämtningen tar längre tid.
– Det här var ju ett lugnande besked. Däremot så är ju svensk konjunktur svag, så skulle man bara titta till den så skulle det ju behövas en sänkning. Men nu ligger inflationstakten nära målet och då kan man inte sänka räntan. Däremot så tror jag det gör många belånade hushåll besvikna. De hade nog hoppats på en sänkning, säger hon.
– Riksbanken ser just nu förbi den höga inflationen och tror att det kommer återhämta sig lite mer under nästa år, men det här var nog det bästa beskedet som Riksbanken hade kunnat ge idag.

Följ taggar
