Prenumerera

Chefsekonomen om svenska ekonomin: "Riksbanken sänker räntan"

Den svenska ekonomin tar inte fart, trots gynnsamma omständigheter.
– Bakslaget för återhämtningen är en tydlig signal, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Alexandra Stråberg chefekonom länsförsäkringar
Alexandra Stråberg är chefsekonom på Länsförsäkringar. Foto: SvD/TT
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Stämningsläget bland svenska hushåll är dystert. Samtidigt går exporten segt. Omständigheterna har lett till att Länsförsäkringar nu sänker sin prognos för tillväxten från 2,1 procent till 1,1 procent i år. Det framgår av deras senaste konjunkturrapport.

– Pessimismen kring både den egna och Sveriges ekonomi har ökat markant, vilket dämpar konsumtionen, säger Alexander Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Hushåll oroligare än företagen

Alexandra Stråberg pekar på att återhämtningen i ekonomin trots reallöneökningar, lägre räntor och skattesänkningar inte har tagit fart – under första kvartalet krympte ekonomin till och med.

– Paradoxalt nog har det oroliga omvärldsläget haft en mer begränsad påverkan på företagens stämningsläge, en trend vi ser även i andra länder, säger Alexandra Stråberg.

Länsförsäkringar bedömer samtidigt att inflationen förblir fortsatt förhöjd, med endast blygsam nedtrappning fram till årsskiftet. Trots det både spår och förespråkar Alexandra Stråberg fortsatta räntesänkningar.

– Bakslaget för återhämtningen är en tydlig signal om att räntan fortfarande är för hög. För att undvika onödigt stor påverkan på ekonomin sänker Riksbanken räntan två gånger i år, med start redan i juni, säger Alexandra Stråberg.

Arbetsmarknaden bekymrar

Samtidigt som sysselsättningen i stort ökar har fler kommit ut på arbetsmarknaden. Enligt Länsförsäkringar är utvecklingen bara början på en vidaregående trend.

– Sysselsättningen kan fortsätta att öka något, men det kommer inte att räcka för att pressa ned arbetslösheten, säger Alexandra Stråberg och tillägger:

– Först nästa år börjar arbetslösheten sjunka, men det dröjer till 2027 innan vi varaktigt når under 8 procent.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;