Prenumerera

Därför är Stockholmsbörsen sämst i Europa

Stockholmsbörsen har halkat efter rejält gentemot andra Europeiska börser. Efter en orolig vecka summeras uppgången för storbolagsindex till blygsamma 2,4 procent, medan börserna i Italien, Spanien och Tyskland klättrat mellan 12 och 15 procent. 
Urstarka banker i södra Europa är en viktig faktor, flera bedömare pekar också ut den svenska kronan som en bov i dramat.

Gabriel Mellqvist
Gabriel MellqvistProgramledare EFN
Frida Bratt och Jonas Olavi var gäster i fredagens avsnitt av Börslunch. Foto: TT/EFN
Publicerad: Mar 28, 2025, 17:04Uppdaterad: Mar 28, 2025, 17:04
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Fredagen blev ännu en sur börsdag på de flesta marknader, där Stockholmsbörsen summerade en nedgång på 0,9 procent. Det är något mer än i övriga Europa – och sett till hela 2025 är skillnaden i avkastning betydande. 

– Stockholmsbörsen blir något slags derivat på det allmänna börshumöret, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i EFN Börslunch på fredagen apropå att den svenska aktiemarknaden tenderar att gå snabbare än andra i både upp- och nedgång. 

Hittills i år har tyska Dax klättrat med 13,3 procent. Ännu starkare är börsutvecklingen i Italien, Milanobörsens FTSE MIB-index är upp 13,7 procent medan spanska Ibex gått upp med 14,9 procent. 

Banker går bra

Bland de största bidragsgivarna i Spanien i år finns storbankerna BBVA, Bankinter, Banco Sabadell och Caixabank som klättrat 35 procent eller mer under 2025. Banco Santander är upp över 40 procent i år. 

– Europeiska banker har gått hur bra som helst, konstaterar Frida Bratt. 

Som en jämförelse har Swedbank, Nordea och SEB klättrat mellan 5 och 10 procent i år.  

I Tyskland har Deutsche Bank och Commerzbank också gått mycket starkt, upp över 30 procent, även om försvarskoncernen Rheinmetall är årets stora vinnare med en uppgång på över 110 procent. 

Jon Arnell, investeringschef på Von Euler & Partners, tror att den svenska valutan också är en faktor att ta i beaktande när man jämför avkastningen på Europas börser. Själva kronförstärkningen förklarar inte på egen hand den avvikande avkastningen mot exempelvis Spanien. Men den kan bidra till pessimism eftersom svensk industri är så exportberoende:

– Det ser ut som att kronförstärkningen är en bidragande orsak, säger Jon Arnell som också tillägger att svensk börs är konjunkturkänslig och därför kan tänkas gå ned snabbt i tider av mörkare utsikter. 

Dålig likviditet skrämmer

Flera bedömare är inne på samma linje: 

– Kanske är det för att vi har en egen valuta samt att vi är extremt exportberoende, skriver Cristofer Andersson, en analytiker knuten till Aktiespararna som skrivit flera böcker om investering, i ett inlägg på X. 

Liknande resonemang återkommer i flera svar på en fråga ställd av undertecknad på plattformen.

– Trump ger osäkerhet och Sverige behöver export, skriver Henrik Ekenberg, privat placerare med stort intresse för globala marknader. 

Enskilda sänken på Stockholmsbörsen, som SBB, Electrolux, Nibe och Ericsson anges också som möjliga bidragande faktorer. En finanstwittrare hänvisar till den tunna handeln på Stockholmsbörsen – en fråga som även Jonas Olavi diskuterade i fredagens Börslunch.  

– Jag skräms över hur dålig likviditet det är på den svenska börsen, säger Alpcot-förvaltaren som själv huvudsakligen riktar in sig på utländska aktier. 

Jonas Olavi understryker att likviditeten på börsen är ett verkligt problem. Han är däremot inte säker på att det förklarar den relativt svaga avkastningen i år. 

– Vi ser inte så mycket utländska flöden in i Sverige. Det är främst de svenska, när vi plockar hem globalfonder och USA-fonder, säger han och tillägger även han att den svenska börsen tenderar att svänga rejält.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;