Prenumerera

Därför hoppade Cristina Stenbeck av – livet utanför rampljuset

Cristina Stenbeck gör comeback i stor skala sedan börsexperter länge vädjat till henne att rädda Kinnevik.
Hon har på senare år distanserat sig från den krisdrabbade koncernen, men accepterade förra året att bli medlem av valberedningen.
Fembarnsmamman bor i dag i London och slår vakt om sitt privatliv – men kliver nu på nytt in som styrelseordförande.

Arne Lapidus
Arne LapidusReporter
Efter avhoppet drog sig Cristina Stenbeck undan offentligheten. Nu återvänder hon som styrelseordförande i Kinnevik igen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 4 apr. 2025, 10:20Uppdaterad: 4 apr. 2025, 12:16
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Cristina Stenbeck, 47, var under en rad år Sveriges affärsdrottning som största ägare och styrelseordförande i investmentbolaget Kinnevik. Men hon har under senare år avsagt sig den rollen för att fokusera på egna investeringar.

Hon bor i London med sin man, den brittiske affärsmannen Alexander Fitzgibbons, och deras fem barn. Och hon håller låg offentlig profil.

I maj förra året hamnade Cristina Stenbeck på nytt i affärstidningarnas rubriker. Efter att ha trappat ned sitt engagemang i Kinnevik återvände hon till bolagets valberedning. Detta sedan hon hade lämnat ordförandeposten 2016, styrelsen 2019 och valberedningen 2021.

Men börsexperter och analytiker ville att hon skulle gripa in aktivt i styret av Kinnevik för att rädda bolaget där aktiekursen har rasat dramatiskt under senare år.

”Ytterst ansvarig för haveriet är den mäktigaste ägaren Cristina Stenbeck. Nu är hon skyldig de över 160 000 aktieägarna i Kinnevik att ta ansvar genom att bli ny styrelseordförande – annars riskerar det anrika investmentbolaget att fortsätta stämplas som en finansiell lekstuga”, skrev Johan Wendel i Dagens industri i november förra året.

Därför hoppade hon av Kinnevik

Hon var ledamot i Kinneviks styrelse i 16 år och styrelseordförande 2007–2016 tills hon beslutade att trappa ned. Nu gör hon till många börsexperters och aktieägares glädje comeback.

Arvtagaren och entreprenören Jan Stenbeck tog 1983 över familjens koncern Kinnevik efter sin far – och efter en uppslitande maktkamp med sina båda systrar. Han är aktuell i den nya SVT-serien ”Stenbeck” som fokuserar på hans maktövertagande och på hur han förvandlade investmentbolaget med tillgångar i skogs- och stålindustrin till ett helt nytt affärsimperium.

Den dynamiske Jan Stenbeck revolutionerade tele- och medielandskapet i Sverige med bland annat mobilföretagen Millicom, Tele2 och Comviq, med medieföretaget MTG som startade TV3 och andra tv-kanaler samt med gratistidningen Metro som blev en internationell succé.

Jan Stenbeck dog plötsligt i en hjärtattack 2002 vid 59 års ålder. Hans barn var oförberedda på att ta över och guidades av pappans närmaste medarbetare, bland dem ett sammansvetsat gäng chefer i hans bolag och andra rådgivare.

Äldsta dottern Cristina var 26 år när hon 2003 blev vice ordförande i Kinnevik. Fyra år senare blev hon ordförande. Det var inledningen på en mycket framgångsrik period, hon satsade på nya områden som e-handel och företag som Zalando blev en succéer. Och Kinnevik gick som en raket på börsen.

Hon flyttade 2015 med familjen till Stockholm. Hon berättade utförligt i medier att hon skaffat bostad på Östermalm och att hon ville att barnen skulle växa upp i Sverige. Bedömare såg flytten som en symbolhandling, en markering av att Kinnevik var ett svenskt företag.

Ett år senare hoppade hon av som styrelseordförande och förklarade varför i SVT-programmet ”Skavlan”:

– Tanken var att prioritera tid med min familj. Jag har fyra barn under tio år. Det handlade också om att omdefiniera min roll, att göra något annorlunda.

Flyttade till London i tysthet

Därefter lämnade hon uppdrag efter uppdrag i bolaget – och flyttade 2021 tillbaka till London. I tysthet.

Cristina Stenbeck är alltjämt den mäktigaste ägaren i Kinnevik med 25 procent av rösterna. Hennes syskon Hugo och Sophie Stenbeck är tillsammans näst största ägare med ett aktieinnehav som motsvarar tio procent av rösterna.

De tre syskonen ökade sitt ägande när de fick ärva aktier efter yngste brodern Max Stenbeck som dog 2015 vid 30 års ålder. I komplikationer av sjukdomen diabetes typ 1. Han var påläggskalv och den som drev Kinnevik tillsammans med Cristina när de andra syskonen hoppade av.

Cristina Stenbecks återkomst till företagets valberedning hyllades samstämmigt av bedömare och aktieägare – och aktien gjorde ett tillfälligt glädjeskutt.

– Det här är något många aktieägare har drömt om. Det finns ett oerhört symbolvärde i detta, att Cristina nu är tillbaka, sade Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, till Svenska Dagbladet i maj förra året.

Kinnevik rusade på börsen på fredagen så snart beskedet kom om att hon är tillbaka i högsta ledningen.

 

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;