Prenumerera

Den stora krognoteringen – som inte blivit

Stureplan blev för litet för krogjätten Svenska Brasserier som aviserade en börsintroduktion och expanderade till Södermalm. Samtidigt har grundaren PG Nilsson breddat ägandet med entreprenörer och kulturpersonligheter, bland dem författaren Alex Schulman som säger att han ”älskar PG”. Men vad händer med successionen – dottern Matilda Jackson fick överta makten häromåret – och med börsnoteringen som inte blivit av?

Arne Lapidus
Arne LapidusReporter
Lisa Mattisson
Lisa MattissonFotograf EFN
Publicerad: 21 mars 2025, 06:02Uppdaterad: 21 mars 2025, 13:51
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Svenska Brasserier är en dominerande aktör på Stockholms krogscen med sina 14 restauranger, flera av dem mycket kända och med lång historia.  Sedan flera år planerar koncernen för börsnotering.

Inför denna kan man visa upp tillväxt samt expansion från sitt kärnområde Stureplan till Slussen och in på Söder. Den har också genomfört en generationsväxling i ledningen och tagit in nya ägare.

Samtidigt lyser det rött i den senaste årsredovisningen som visar förlustsiffror och dålig likviditet. 2023 var resultatet efter finansiella poster minus 35,3 miljoner kronor och summan eget kapital minus 40,1 miljoner kronor.

KROGJÄTTEN I SIFFROR
2023
Nettoomsättning 537,9 miljoner kr
Resultat efter finansiella poster -35,4 miljoner kr
Summa eget kapital -40,1 miljoner kr

2022
Nettoomsättning 511,5 miljoner kronor
Resultat efter finansiella poster 5,6 miljoner kr
Summa eget kapital -9,7 miljoner kr 2021

2021
Nettoomsättning 382,3 miljoner kr
Resultat efter finansiella poster -1,4 miljoner kr
Källa: Svenska Brasserier

– Vi har liksom många andra haft det bitvis tufft likviditetsmässigt efter pandemin,  samtidigt som vi också gjort stora investeringar, säger Michael Porseryd, vd på Svenska Brasserier.

Koncernen riskerar också en ekonomisk smäll sedan dess Taverna Brillo vid Stureplan gick i konkurs förra året. Fastighetsägaren SEB Trygg Liv, som hyrde ut lokaler till Brillo, kräver nu restaurang Sturehof, som också ingår i koncernen och var borgensman, på totalt 8,4 miljoner kronor plus rättegångskostnader. 

Svenska Brasserier tillbakavisar kravet och tvisten ligger i tingsrätten. 

– Vi är inte överens om hur avtalet ska tolkas. Därför ska tingsrätten avgöra vad som gäller, vilket vi ser framemot. Det påverkar inte vår ekonomiska ställning, säger Michael Porseryd. 

Michael Porseryd, vd på Svenska Brasserier, förklarar att man tog in nya ägare 2022 och att det kapitalet var en förutsättning både för att ”påbörja resan till börsen” och för de stora investeringarna.

Enligt journalisten Viggo Cavling, mångårig observatör av Stockholms krogscen och tidigare bland annat chefredaktör på Travel News, är andra krögare kritiska till att Brillo försattes i konkurs och tycker att ägarna kunde ha skjutit till mer pengar.

– Andra krögare jag har pratat med tycker att det är dåligt att de satte Brillo i konkurs. De kunde ha betalat sina räkningar till leverantörer och andra, men valde konkurs. Dock vill ingen säga det offentligt, säger han.

Michael Porseryd  svarar: 

– Taverna Brillo drevs under flera år med stora förluster. Trots tålamod och långsiktighet gick det till slut inte att försvara fortsatt drift och därför försattes Taverna Brillo i konkurs.

Matilda Jackson, 31, och hennes far, PG Nilsson. Foto: TT

Matilda Jackson, styrelseordförande och dotter till koncernens grundare PG Nilsson, säger att konkursen var sorglig men ändå en lättnad. 

– Vi kämpade i ganska många år med Taverna Brillo och lade ned mycket arbete och kärlek. Men vi  lyckades inte. Vi hade inte tillräckligt många gäster men också en hyra vi inte klarade av, säger hon till EFN:s Anna Hellers och fortsätter:

 – Det var jättesorgligt att lägga ned men samtidig en lättnad, beslutet behövde fattas för hela koncernen.

Konkursförvaltaren, advokat Jakob Callmander, riktar ingen kritik mot ägarna. Han säger att han ville fortsätta att driva verksamheten för att kunna sälja den till ”seriösa aktörer” som var intresserade. Men fastighetsägaren avvisade, enligt advokaten, hans begäran om en kort hyresfri period, så konkursboet tvingades tömma lokalerna mycket snabbt och ”stora värden gick förlorade”.

– Ägarna har under åren finansierat verksamheten med mycket stora tillskott. Det var ett välskött bolag som inte lyckades nå lönsamhet trots en rad olika försök. Ägarna är sammantaget de största förlorarna ekonomiskt, säger Jakob Callmander.

Tar över ölsjappet Tranan i Stockholm

Redan som 23-åring tar PG Nilsson 1983 över det gamla ölsjappet Tranan vid Odenplan i Stockholm och förvandlar det till ett inneställe där artister som Orup och Stakka Bo ofta ses liksom många svartklädda svårmodiga poeter. Det blir också starten för den blivande krogkungens nära band till konstnärer, författare och andra kulturpersonligheter.

Drygt tio år senare räddar han och ett kompisgäng 1995 den klassiska krogen Sturehof. Där älskade Ingrid Bergman att äta sotare och där hade Dag Hammarskjöld stambord. Men restaurangen är vid den tidpunkten nedgången efter flera års förfall. De återupprättar Sturehofs status som Stureplans främsta vattenhål. 

14 KROGAR I STOCKHOLM

Stureplan Sturehof, Riche, Teatergrillen, Sturehof matmarknad
NK-huset Bobergs matsal, Nordiska kantinen
CENTRALEN: Luzette
SLUSSEN Gondolen, Café Klotet, Pelago
SÖDER: Riche Fenix, The Hills
DJURGÅRDEN Aira
SOLNA Ulriksdals värdshus
Källa: Svenska BrasseriER

PG Nilssons imperium växer och omfattar i dag, utöver Sturehof många av Stockholms allra mest kända restauranger. Bland dem historiskt klingande namn som Riche, Teatergrillen, Gondolen, Bobergs matsal på NK och Ulriksdals värdshus men också nya stjärnkrogen Aira.

Koncernen expanderar från Stureplan via Gondolen vid Slussen till Götgatsbacken på Söder där man äger Riche Fenix och The Hills.

Man har också en liten lokal i en tidigare tobaksaffär på samma gata, Tobak, som är kafé på dagarna och öppen för slutna sällskap på kvällarna.

Nu vill PG Nilsson, 64, kröna sin karriär med en börsnotering. Med sina starka varumärken är han och hans medarbetare övertygade om att Svenska Brasserier har en framtid på börsen. Redan 2022 berättar han om börsplanerna, men tidpunkten för en introduktion skjuts därefter upp år efter år. 

Enligt företaget beror det på ett allmänt tufft ekonomiskt läge och på att man varit upptagen med en rad stora nysatsningar.

Har lämnat över till dottern

PG Nilsson har formellt överlämnat både makten och ägandet till sin dotter Matilda Jackson, 31, som är styrelseordförande sedan 2021. Hon säger att det var svårt att ta över efter koncernens grundare och förklarar att han alltjämt spelar en central roll i företaget. 

– Vi har påbörjat en generationsväxling. Pappa har ingen officiell roll, han äger inga aktier. Men han fungerar som dagligt bollplank, säger Matilda Jackson. 

– Det var stora skor att fylla och i början tänkte jag mycket på det, att det kändes jobbigt. Nu tänker jag mer på att vara jag, sade hon till Dagens industri förra året.

Hon har en yngre bror som inte arbetar i företaget och inte finns med bland ägarna. Hon säger till EFN att ”han är engagerad men jobbar inte i verksamheten, något som kan ändras i framtiden”.

Journalisten Viggo Cavling, som har stambord på Riche från vilket han poddar om kroglivet i Stockholm, säger att börsintroduktionen dröjer för att företagets finanser inte är de bästa. 

– De skjuter upp börsnoteringen för att finanssiffrorna inte ser bra ut.  Svenska Brasserier verkar i ett smalt segment så tillväxten kan inte bli så hög. Alla som köper aktier i dag gör det med hjärtat för att de gillar PG, inte som investering, säger han och fortsätter: 

– Börsnoteringen tycks vara PG:s projekt, han borde slutföra det. Men nu har han skickat fram dottern, det kan vara en miss. Gubbar som har pengar gillar PG, men känner inte dottern lika väl.

PG Nilsson vill inte kommentera utan hänvisar till vd Michael Porseryd. 

– Planen på börsintroduktion ligger fast. Den har påverkats av en period med hög inflation, höga räntor och osäkerhet i omvärlden, inte minst nära oss, säger Michael Porseryd. 

Teatergrillen på Nybrogatan i centrala Stockholm. Foto: TT

– Samtidigt har vi flyttat och byggt ett helt nytt Sturehof. Vi har byggt ett nytt kök på Riche/Teatergrillen, vi har en ny enhet i Gondolenhuset med Gondolen, Klotet och Pelago, vi har öppnat nya restauranger i NK-huset med Bobergs i spetsen. Det är åtgärder som betyder otroligt mycket för organisationen men de har tagit väldigt mycket kraft, säger han.

När om- och utbyggnaden av Sturehof är klar, enligt planerna nästa år, blir restaurangen den kanske största i Stockholm. 

– Totalt 2 600 kvadratmeter med 425 sittplatser inomhus och 250 utomhus. Vi känner inte till någon större restaurang även om det viktiga inte är att vara störst, säger Matilda Jackson.

Enligt Michael Porseryd har investeringarna varit lyckosamma. Omsättningen var 523 miljoner 2023, enligt årsredovisningen. Han säger att omsättningen har ökat under 2024 och att man siktar på 650–700 miljoner kronor även om siffrorna inte är officiella än. Också de första månaderna 2025 ”ser bra ut”, säger han. 

– Nu behöver vi skapa stabilitet som gör att vi känner oss redo att ta det där steget till börsen efter en period med inflation, räntor och annat och en tid av stora byggnationer och renoveringar. Inte det närmaste året, snarare ett eller två år bort, säger Michael Porseryd.

2027 alltså? 

– Ja, det beror lite på hur man räknar. Ett eller två år bort. Innan dess är vi inte redo att ta det klivet, som jag bedömer det. Vi ska till börsen och sedan är det naturligtvis ett beslut som är upp till styrelse och ägare, vi har ingen annan plan än det just nu, säger han. 

Enligt Porseryd skulle en börsintroduktion vara bra för både den egna koncernen och hela restaurangbranschen. Han säger att det kommer att locka kapital och kompetens till branschen och öka professionaliseringen. 

– Vi har förberett oss för börsen sedan 2022 i samband med att vi tog in mera pengar och fick en längre ägarlista. Vissa men inte alla krogar hör hemma på börsen. Det krävs en del i form av organisation rutiner för att det ska passa. Utomlands är det vanligt med börsnoterade restaurangföretag, säger Matilda Jackson till EFN:s Anna Hellers.

Har inte längre aktiemajoritet

Samtidigt har Svenska Brasserier breddat ägandet för att få in mera kapital. Dels för att finansiera de senaste årens investeringar, dels för att förbereda sig för en börsintroduktion. 

Det innebär att Matilda Jackson inte längre har aktiemajoriteten. Tidigare hade hon 52 procent som hon övertagit efter sin pappa. Nu är hennes andel 32,2 procent av både kapital och röster, enligt ägartjänsten Holdings.

Näst största ägare med 10,3 procent är investeraren John Wattin, en av grundarna av it-konsultbolaget Enator som senare såldes till Tieto.

Spendrups bryggerier är trea med 6 procent och tidigare vd:n Niklas Nordin är fyra med 5,2 procent. Femte största ägare med 4,9 procent är Harry Holding AB, ägt av litteraturagenten Niclas Salomonsson som också äger fastigheten där restaurang The Hills ligger.

Företagets totalvärde baserat på senaste uppgivna aktiepriset ligger kring 730 miljoner kronor, enligt Holdings.

Också flera kulturpersonligheter har mindre aktieposter. Bland dem författaren Alex Schulman, konstnären Karin Mamma Andersson och skådespelaren Gustaf Skarsgård.

– PG är en väldigt god vän, och jag älskar honom, men det råkar också vara så att allt han vidrör i krog-Stockholm blir till nåt fantastiskt. Han gör den här stan vackrare, rikare och roligare, så när han frågade om jag ville bli en liten delägare i hans restauranggrupp så kändes det självklart, säger författaren Alex Schulman, som äger 0,14 procent. 

– Men det finns ingen idé hos mig om att bli rik, bara att få vara del av nåt jag älskar, säger han.

H&M-ägaren Stefan Persson är aktieägare

Bland övriga aktieägare märks H&M-ägaren Stefan Persson med 4,2 procent, flera ledande entreprenörer samt tidigare anställda i koncernen som krögaren Anders Timell med 2,1 procent. Vd Michael Porseryd förklarar att man tog in nya ägare 2022 och att det kapitalet var en förutsättning både för att ”påbörja resan till börsen” och för de stora investeringarna. Han välkomnar att en börsnotering ställer högre krav på företaget.

Maria Groschopp Dellwik på Nasdaq är affärsansvarig för börsnoteringar i Sverige. Hon understryker att man ställer krav på bolag som vill in på börsen.

– Det finns ett antal krav som ska vara uppfyllda för att notering ska kunna ske. Dessa fokuserar bland annat på rörelsekapital, verksamhetshistorik och på finansiell rapportering samt på att informationsgivningen möter de kravs som ställs i noterad miljö, exempelvis att hela marknaden som huvudregel ska få omedelbar och samtidig tillgång när information kan vara kurspåverkande. Krav ställs även avseende styrning och kontroll, säger hon. 

Restaurangbranschen har haft flera svåra år. Förra året gick 943 företag i branschen i konkurs, dubbelt så många som normalt. 

– Många restauranger har svårt att få lönsamhet. Först och främst på grund av kostnadsexplosionen när det gäller hyror, skatter och råvarupriser. En del har problem med uppskjutna skatter sedan pandemin som ska amorteras av på kort tid, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita. 

– Vi tror att det kan börja vända till sommaren efter räntesänkningar och reallöneökningar. Folk gillar att gå på restaurang, så det finns efterfrågan även om läget är tufft, säger han.

RÄDDAREN I NÖDEN

•När Sturehof öppnar på Stureplan 1897 blir stället snabbt en institution i Stockholms krogliv. Det utvecklas till en av Sveriges främsta fisk- och skaldjursrestauranger. 

•Skådespelare, finansfolk, politiker och andra celebriteter blir stamgäster decennium efter decennium. Bland dem deckarförfattaren och Stockholmsskildraren Stieg Trenter som också låter sin litteräre hjälte Harry Friberg äta sotare på Sturehof när han inte inmundigar kalvhjärna på Cattelin i Gamla stan.

•Andra frekventa gäster är Ingmar Bergman och Harriet Andersson liksom Ingrid Bergman under sina Stockholmsbesök och Dag Hammarskjöld – som till och med har stambord väntande när han kommer hem mellan de internationella kriserna. 

•Men de gyllene åren följs av en mörk period när den ärevördiga restaurangen på 1980-talet under namnet Sturehof Inn blir pub med skotskrutig inredning och servitörer iklädda skotska kiltar.

•Situationen förvärras när Sturehof går i konkurs och ägaren döms till fängelse för skattebrott. I en omfattande ”Operation krogsanering” beskriver polisen Sturehof som det värsta exemplet där fyra miljoner kronor undanhölls skattemyndigheterna. Bland annat lät man bli att redovisa lunchintäkterna. 

•I detta läge ses PG Nilsson som räddaren i nöden när
han och några vänner 1995 köper restaurangen och börjar återställa dess forna glans. Tidningarna hyllar honom entusiastiskt. ”Starkt jobbat, PG” lyder en rubrik i Expressen samma år. Som följs av likalydande ”Starkt jobbat, Pege!” i Nöjesguiden.

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;