Deppigt i Europa – men bättre i Sverige

Det svenska inköpschefsindexet var lägre än väntat i september och minskade jämfört med månaden före. Men svensk industri håller emot väl ur ett internationellt perspektiv och Riksbanken ligger dessutom före andra länder i räntesänkningscykeln. Dagens protokoll gjorde oss däremot inte klokare huruvida novembersänkningen väntas bli 25 eller 50 punkter.

Ellinor Beckett
Ellinor BeckettAnalysredaktör EFN
Svensk industri.
Svensk industri Foto: TT
Publicerad: 1 okt. 2024, 11:11Uppdaterad: 1 okt. 2024, 14:34

Första bankdagen i månaden redovisas inköpschefsindex. Siffran, som visar humöret bland inköpscheferna, är en viktig ledande indikator för industrin. Det är framför allt orderingången i industrin som sjunker, det visar siffror från Swedbank Silf.

Siffran är fortfarande över det viktiga 50-strecket, vilket visar att ekonomin ändå växer. Positivt är även att företagen uppger att de anställer. Svenskt inköpschefsindex har varit starkare än i många andra länder hittills, och särskilt jämfört med det så viktiga industrilandet Tyskland.

PMI

EMU

45

Tyskland

40,6

Frankrike

44,6

Italien

48,3

Spanien

53

Österrike

42,8

Irland

49,4

Nederländerna

48,2

Grekland

50,3

Vi har redan sett de preliminära siffrorna för euroområdet och Storbritannien och visst är det ett tufft läge för den europiska konjunkturen. En rad vinstvarningar har redan skvallrat om att bilindustrin på kontinenten har det svårt. Det ska ändå sättas i sammanhanget att den globala handeln fortsätter att öka.

Inflationen i euroområdet lägre än väntat

Det finns även andra ljusglimtar och PMI är inte den enda intressanta siffran i dagens europiska statistikskörd. Den tyska inflationen visade sig vara under förväntan och med tanke på att den franska och spanska också var det ökar det trycket på ECB att sänka räntan i oktober.

Och apropå räntebesked kan vi nämna dagens andra svenska makrohöjdpunkt; för idag blev vi också varse vad Riksbanksdirektionen sa på mötet inför räntesänkningen i förra veckan. Det är inte alltid intressant läsning, men den här gången var det fullt fokus på i fall det gick att tyda något kring om nästa sänkning blir på 25 eller 50 punkter.

ECB-chefen Christine Lagarde.

Den som letade efter tydliga signaler att det blir en "dubbelsänkning" i november blev dock besviken. Snarare var det mycket lite diskussion om det, särskilt med åtanke om det stora utrymmet det fick i pressmeddelandet och vid presskonferensen i samband med beskedet i förra veckan.

Makroveckan fortsätter – fallhöjd finns

I eftermiddag kommer USA:s motsvarande PMI som har förkortningen ISM. På fredag är det payrolls, USA:s månatliga sysselsättningssiffra. I våras frågade vi oss själva till leda när dåliga nyheter skulle sluta vara goda nyheter, eftersom det skulle betyda att centralbankerna skulle behöva sänka räntan. Nu är dåliga nyheter just dåliga och det kan komma mer av den varan innan det blir bättre, kanske en lite läskig tanke med tanke på att världens samlade börser i förra veckan slog rekord.

Ellinor Beckett
Ellinor BeckettEFN, Analysredaktör

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;