Experten om Carnegies optionsprogram
Gårdagens besked att DNB köper Carnegie innebär att optionsprogrammet för de 650 Carnegie-anställda faller ut – så länge försäljningen godkänns.
I dag säger experten Erika Andersson:
– DNB bör se över vilken typ av incitament man vill att nyckelpersoner i bolaget ska ha.
Igår tog de marknaden på sängen med en riktigt rivstart på arbetsveckan.
Insiderlistan har varit rekordkort inför försäljningen av Carnegie till DNB och idag kunde kommunikationschefen Emelie Friberg nöjt konstatera att affären inte kantats av några läckage och att bedömare och analytiker av affären gett tummen upp. Samma med personalen som informerades samtidigt som pressträffen hölls.
Men något firande på banken blev det inte igår, trots att en rad långvägare gjorde en riktigt bra affär.
– Det är business as usual på Carnegie och det har inte varit något firande, säger Emelie Friberg.
Klart är att det är långvägarna som gick in kring 2009 som gjort de verkligt fina affärerna på optionsupplägget. Mest namnkunniga är Björn Jansson, Henric Falkenberg, Lars Erik Sjöberg och vd Tony Elofsson som tjänar mest på försäljningen.
Experten om optionsprogrammet
Erika Andersson är expert på options- och lönefrågor och vd på bolaget Allshares.
– Det är jätteviktigt att villkoren är tydliga kring vad som sker vid olika förändringar i bolaget. Tillexempel vad sker med optionerna vid en försäljning? Ett sådant här program ska upplevas som bra för anställda men det gäller att man förstår det på rätt sätt så det inte skapar någon osäkerhet. Därför är det viktigt att man är tydlig i sin kommunikation kring vad programmet syftar till och varför det är positivt för anställda att vara med.
Man talar ju om optionsprogram som en 'gyllene bur' för personalen. Hur vanligt är det att man förlorar personal efter att optioner lösts ut?
– Detta är en väldigt bra och viktig fråga, och något som man ska ta i beaktande när man utformar ett incitamentsprogram. Vid ägarbyte är det vanligt att den nya ägaren vill att nyckelpersoner ska ”rulla över” en del av sitt utfall från tidigare incitamentsprogram i ett nytt program. Det är upp till den nya ägaren att säkerställa att detta görs på rätt sätt.
Bör DNB i det här fallet få till ett nytt optionsprogram för att behålla personal?
– DNB bör se över vilken typ av incitament man vill att nyckelpersoner i bolaget ska ha för att säkerställa att de stannar efter transaktionen. Det är viktigt att man tänker igenom hur och på vilket sätt så det stämmer överens med bolagets strategi framöver.
”Ett vanligt misstag”
Vilket är det vanligaste felen när sådana här program tas fram?
– Om det är ett investeringsprogram så är värdering, det vill säga vad anställda betalat för optionen, det kritiska eftersom att man då vill att programmet ska beskattas i inkomstslaget kapital. Ett annat vanligt misstag är att den löpande administration inte hanteras på rätt sätt. Tillexempel att personer som har lämnat fortfarande äger optioner eller att optionerna inte registrerats på rätt sätt.
Ska all personal alltid inkluderas?
– Det är positivt att inkludera all personal men det är en ägarfråga på vilket sätt den inkluderingen ska göras. Det kan finnas argument för att vissa nyckelpersoner bör äga mer för att skapa större uppsida och därmed incitament att stanna kvar.
Tror du att optionsprogram på sikt påverkar värderingar av bolag?
– Ett väl utformat optionsprogram syftar till att skapa motivation för nyckelpersoner att bidra till ökat bolagsvärde och att stanna i bolaget. Det kan därför vara en bidragande faktor till att bolaget ökar i värde.