DNB köper Carnegie
Den norska storbanken DNB köper investmentbanken Carnegie från storägaren Altor och minoritetsägare, det framgår av ett pressmeddelande.
"DNB är en perfekt partner för oss", säger Carnegies vd.
Affären värderas till 12 miljarder kronor och förväntas avslutas under första halvåret av 2025. Fram tills dess kommer verksamheterna fortsätta bedrivas självständigt.
"Genom förvärvningen av Carnegie är vårt mål att erbjuda ännu bättre lösningar för våra kunder. Carnegie passar perfekt in i vår strategi och transaktionen markerar ett steg mot att öka andelen avgiftsrelaterade intäkter för DNB", säger DNB:s vd Kjerstin Braathen, i pressmeddelandet.
I samband med uppköpet byter DNB Markets Global namn till DNB Carnegie och kommer ledas av Carnegies nuvarande vd Tony Elofssson.
Byter namn till DNB Carnegie
"Altor har varit mycket lyhörda i frågan om vilken partner som vi tror passar oss bäst i vår nästa fas, och som kan dela vår ambition. Vi har hittat den perfekta partnern i DNB. Vi kompletterar varandra både geografiskt och produktmässigt. Genom att kombinera våra styrkor kommer vi att avsevärt förbättra vårt erbjudande samtidigt som vi behåller vårt kundfokus och vår entreprenöriella anda", skriver Tony Elofsson i en kommentar.
"Carnegie har hittat en idealisk partner i DNB, det här är positivt för både kunder, anställda och verksamheten,” säger Altorgrundaren Harald Mix som också är styrelseledamot i Carnegie, i en kommentar.
"Under de senaste 15 åren har vi stöttat Carnegies fantastiska utveckling till att bli den nordiska ledaren inom finansiell rådgivning och kapitalförvaltning, som konsekvent rankas nummer ett i allt de gör. Det är med stolthet och glädje som jag reflekterar över vårt partnerskap och tackar för den här resan tillsammans med Carnegie”, fortsätter Mix.
Den 30 september i år hade Carnegie 436 miljarder kronor i tillgångar under förvaltning inom private banking och kapitalförvaltning. Under årets nio första månader redovisade Carnegie en nettoinkomst på 538 miljoner kronor och en avkastning på eget kapital på 18 procent.
"En idealisk partner"
"DNB Carnegie kommer att ha möjligheterna hos en stor internationell investmentbank med den smidighet som kommer från stark lokal expertis, lokal marknadskunskap och lokala nätverk", säger DNB Markets chef Alexander Opstad.
Carnegies nettoresultatbidrag, före synergier, förväntas vara över 1 miljard svenska kronor från 2025 och framåt, vilket implicerar en värderingsmultipel på cirka 12x vad gäller priset på bolaget.
Efter transaktionen kommer Carnegies dotterbolag Carnegie Fonder att behålla sitt namn och verka som ett självständigt fondbolag under DNB Carnegie Holding med Andreas Uller som vd.
Carnegie Fonder och Montrose behåller namnen
"Vi ser mycket positivt på denna transaktion och att Carnegie Fonder förblir ett oberoende fondbolag. Det gör att vi kan fortsätta fokusera på våra kärnstyrkor och leverera högkvalitativa lösningar till våra kunder och samarbetspartners. Vi ser fram emot att utforska möjliga samarbeten med DNB, som kan lyfta våra respektive verksamheter när vi går framåt", säger han i en kommentar.
Även investeringsplattformen Montrose by Carnegie kommer att fortsätta verka självständigt under DNB Carnegie Holding AB. Företaget kommer att fortsätta med Alexander Boman som vd.
I en intervju med Dagens industri under morgonen får Carnegies vd Tony Elofsson frågan om varför man säljer verksamheten till DNB och inte noterar Carnegie, vilket det har varit tal om tidigare.
– Det hade säkert också funkat bra, men då hade vi inte fått alla fördelarna med en riktig stark partner som kan acceleration vår verksamhet, förstår vår kultur och som är villig att långsiktigt committa till oss, säger han.