Dolda vinnarna på Carnegies försäljning
Nog för att en rad näringslivshöjdare som Harald Mix, Erik Penser, Henrik Didner och Adam Gerge haft anledning att fira efter att DNB:s köp av Carnegie presenterades på förmiddagen. 12 miljarder svenska kronor i kontanter kommer byta ägare under första kvartalet när Konkurrensmyndigheter väntas ha godkänt affären.
Men det finns en annan grupp som i skymundan av storägarna har anledning att köpa med sig en flaska gott vin hem efter jobbet på investmentbanken idag.
Sedan Altors köp av Carnegie från staten har de aktivt arbetat med ett mycket omfattande optionsprogram för att skapa en stark intern kultur och därför har alla medarbetare haft möjlighet att bli delägare i olika omgångar.
Av Carnegies 850 anställda är det vid dagens datum 653 stycken som är delägare i banken. Tillsammans kontrollerar de drygt 24 % av aktierna, enligt sajten Finanswatch. DNB:s bud på 12 miljarder svenska kronor gör att personalen delar på cirka 2,9 miljarder kronor. Ingalunda solodariskt ty handel har löpande skett till olika värderingar.
650 anställda äger aktier
Upplägget beskrivs som tämligen unikt och ett av skälen till att Carnegie under Altor som huvudägare har lyckats prestera så goda resultat.
– Det är olika program i olika omgångar som personal fått möjlighet att köpa in sig i, säger Emelie Friberg, kommunikationschef på Carnegie. Det är cirka 650 anställda som äger aktier vilket är jättekul.
En av storägarna är bankens tidigare vd Björn Jansson, som innehaft en anställning som rådgivare de senaste åren. Han äger 1 725 000 aktier och lika mycket äger parhästen Henrc Falkenberg, mäklarchef på Carnegie. Enligt Finanswatch innebär det att de båda får 51,6 miljoner kronor i och med uppköpet.
Altor får mest
Förvaltarna från Didner & Gerge, Linn Hansson, har 25 596 aktier och kollegan Kristian Åkesson har 24 377 aktier.
Simon Peterson, också förvaltare på Didner & Gerge äger genom sitt bolag, Petersonföretagen AB, 54 849 aktier.
EFN har tidigare rapporterat att Altor, som äger 70 procent av aktierna får cirka 8,4 miljarder kronor om försäljningen går igenom. Nischbanken Penser kan räkna hem 600 miljoner kronor och Didner & Gerge, med totalt tre procent av aktierna, får cirka 360 miljoner.