Prenumerera

Dollartapp och högre räntor – trots tullpaus: ”Skadat i grunden”

Trots tullpausen fortsätter den amerikanska långräntan att ticka upp samtidigt som dollarn tappar i värde.
– Jag tror absolut att det här handlar om ett förtroende som är skadat i grunden, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Mathilda Ståhl
Mathilda StåhlReporter EFN
Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, tror att tullkriget har skadat förtroendet för USA för en lång tid framåt. Foto: Pressbild / TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 11 apr. 2025, 12:44Uppdaterad: 11 apr. 2025, 16:14
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Osäkerheten kring tullarna har inte bara påverkat investerare och sparare runtom i världen. Även den amerikanska långräntan och värdet på dollarn har skadats. Nu pausas tullplanerna i nittio dagar men Jens Magnusson, chefsekonom på SEB säger att det inte behöver innebära att situationen stabiliseras direkt.

– Marknaden tog emot tullpausen med optimism men grundproblematiken finns kvar. Det handlar om att osäkerheten finns kvar, det är en paus på 90 dagar men det kan lika gärna innebära 90 dagar av ytterligare osäkerhet. Man vet inte om det kommer att bli konstruktiva förhandlingar av det här som faktiskt leder till något vettigt eller om det bara är ett spel för galleriet, säger Jens Magnusson till EFN.

Börsproffset Jon Arnell är inne på liknande spår men betonar också att Fed nu har en väldigt svår uppgift framför sig:

– Förväntningarna på Riksbanken har gått från potentiell räntehöjning till nu upp till 2–3 sänkningar. Massivt skifte minst sagt. Volatiliteten lär fortsatt vara hög. Håll koll på de amerikanska långräntorna, vilka är knäckfrågan för stressen i systemet. Vi kommer få rallyn fram och tillbaka, men läget är ansträngt. Idag väntar amerikanska banker som kan ge vägledning om hur konsumenterna mår, säger han i en marknadskommentar.

"Kan ge permanenta spår"

Jens Magnusson tror att optimismen kring de pausade tullarna kan vara tillfällig och att påverkan på både dollarn och räntan kommer att vara fortsatt stor. Amerikanska tioåringen ligger på runt 4,4. En dollar kostar runt 9,8 kronor.

– När entusiasmen kring den här pausen har lagt sig så inser man nog att det är fortfarande 10 procentiga tullar på allt i kombination med specifika tullar på stål och aluminium och fordon och det är betydligt mer än vad vi hade innan tullkonflikten, säger Jens Magnusson och fortsätter:

– Man är inte säker på att tullkonflikten är över och då blir man genuint osäker på om USA går att lita på vilket inte gör det så konstigt att räntan hålls fortsatt hög.

Jens Magnusson menar att det skadade förtroendet inte enbart är en fråga om tullarna och att det kommer att ta tid att reparera.

– Det här handlar inte bara om tullarna utan det är ett tonläge och ett förhållningssätt gentemot sina allierade som kommer att ta tid att återställa, säger han och tillägger.

– Det här ger anledning att fundera över hur trygg världens tryggaste tillgång, det vill säga dollarn och amerikanska statspapper, egentligen är. Det här kan nog ge mer eller mindre permanenta spår.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;