Prenumerera

Donald Trump kan påverka Sveriges beslut om Jas Gripen

Det råder politisk strid i Sverige kring valet av ett nytt stridsflyg efter Jas Gripen. S och SD vill ge jobbet till Saab. Regeringen överväger dock ett amerikanskt plan, då det skulle kunna förbättra relationen med USA, enligt DN.

Ludvig Strand
Ludvig StrandWebbredaktör EFN
En JAS 39C Gripen under en uppvisning i Kallinge oktober 2024. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 11 jan. 2025, 11:36Uppdaterad: 11 jan. 2025, 12:01
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Saab, som enligt deras vd står för en tredjedel av Sveriges försvarsutgifter, lobbar hårt för att få utveckla ett nytt stridsflygplan, och hoppas på ett beslut om projektet så snart som möjligt. Helst innan 2026. Saab har stöd från Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, som ser fördelar i att behålla svensk styrning och skapa arbetstillfällen.

– Vi vill att det ska vara svensk rådighet och svensk styrning i hela det här projektet. Och att svensk flygindustri och Saab ska vara grunden för att fortsatta utvecklingen, säger Socialdemokraternas försvarstalesperson Peter Hultqvist.

Säkerhetspolitiken påverkar inköpsbesluten

Men det finns kritiker som menar att en svenskutvecklad lösning kan bli för dyr. Norge, Danmark och Finland har redan valt att köpa amerikanska F-35, vilket innebär starkare band till det amerikanska flygvapnet, och den tillträdande presidenten. Enligt Jerker Ahlqvist som är stabschef på Saab Government Affairs handlar inköp av stridsflyg mycket om att skapa säkerhetspolitiska allianser.

– Man skaffar sig en säkerhetspolitisk partner genom att köpa ett stridsflygsystem.

Regeringen och riksdagen har redan gett Saab finansiering, i form av ett hemligt antal miljarder kronor, för att göra en studie av framtidens stridsflygsystem och ta fram en prototyp. Regeringen ska även tillsätta en utredning om valet mellan att utveckla ett svenskt flyg eller köpa ett utländskt plan, där riksdagspartierna kommer få delta.

Kräver lång framförhållning

Försvarsminister Pål Jonson (M) hoppas på enighet över blockgränserna, eftersom beslutet sträcker sig över många mandatperioder.

– Tanken är att Gripen E ska hålla igång fram till 2050. Därefter kommer man att påverkas av teknikutvecklingen. Det här är verksamhet och projekt med rätt långa ledtider. Då är det rimligt att man har en lång framförhållning och att man också gör en grundlig utredning så att man får ett så bra underlag som möjligt.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;