Prenumerera

Efter börsraset – Ericsson får sänkta estimat

Flera analytiker har sänkt sina estimat för Ericsson, och i vissa fall även riktkursen, efter fredagens rapport som fick aktien att falla med närmare 13 procent.

Ericsson, bolag.
Flera analytiker sänker sina estimat för Ericsson. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 27 jan. 2025, 11:12Uppdaterad: 26 mars 2025, 10:52
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

En stark utveckling inom Networks överskuggades av förluster inom segmenten Enterprise och Other, vilket bidrog till att Ericssons resultat missade förväntningarna.

Förhoppningar på vissa håll i marknaden om en extra återföring till aktieägarna infriades inte heller.

"Tyvärr blir det mesta av det goda arbetet i Networks utraderat på koncernnivå av svagheten inom Enterprise", sammanfattar Citi i en kommentar, där banken påpekar att den förvärvade verksamheten Vonage återigen visar svaga intäkter och höga kostnader.

Framöver efterlyser Citi mer framsteg vad gäller Ericssons arbete med kostnadsnivån, framförallt inom Enterprise-segmentet.

För Handelsbanken är det tydligt att Ericssons svagheter främst finns inom Enterprise och Other och banken förväntar sig att en stor del av Ericssons omstruktureringskostnader för 2025 syftar till att få ordning på dessa enheter.

"Enligt vår mening var fredagens aktiekursreaktion /…/ på Ericssons resultatmiss överdriven", skriver Handelsbanken i en kommentar.

Carnegie har sänkt sina estimat för Ericssons justerade vinst per aktie för 2025-2027 med 1-3 procent men står fast vid sin köprekommendation och riktkurs 102 kronor.

"Vi fortsätter att finna tröst i en USA-marknaden som återhämtas, lett av AT&T, men också i en styrka i Europa och i den stabilisering som vi räknar med i Indien där förlängda kontrakt uppväger för den nuvarande nedgången", skriver Carnegie i en kommentar där investmentbanken fortfarande hävdar att konsensus för Networks försäljningsutveckling framöver är för lågt.

Analytikernas justeringar

DNB, som har nedgraderat Ericsson till behåll (köp) efter rapporten, menar att även om telekombolagets justerade ebita-resultat för det fjärde kvartalet missade "höga förväntningar" visade rapporten en underliggande styrka.

Nedgraderingen av rekommendationen hänvisar DNB till att nuvarande aktiekurs nu speglar utsikten på kort sikt.

Flera analytiker ställer sig också frågande till varför Ericsson inte återför lite av sin nettokassa, som vid utgången av 2024 uppgick till omkring 38 miljarder kronor.

Den uteblivna "extra" utdelningen var en av de potentiella "triggers" som Carnegie såg för Ericsson.

"Detta kommer troligen inte materialiseras (eller i bästa fall försenas ett år), men vi ser fortfarande en trigger i de för försiktiga konsensusestimaten för Networks-divisionen", skriver Carnegie i en analys.

Nordea uppskattar att Ericssons nettokassa kan växa till över 60 miljarder kronor i slutet av 2025, inklusive intäkterna från försäljningen av Iconnectiv, och banken undrar vad Ericsson ska göra med 60 miljarder kronor.

Handelsbanken förväntar sig i sin tur att Ericssons styrelse tittar på potentiella kontantutdelningar framöver, med tanke på bolagets kassaflöde och en överkapitaliserad balansräkning.

Analytikernas justeringar efter fredagens rapport:

* DNB har sänkt rekommendationen till behåll (köp) och dragit ned riktkursen till 93 kronor (100).

* SEB har sänkt riktkursen till 109 kronor (110). Rekommendationen köp upprepas.

* Handelsbanken har dragit ned till 130 kronor (136). Den långsiktiga rekommendationen outperform, tre år, samt den kortsiktiga rekommendationen köp, tre månader, upprepas.

* Citi har däremot höjt riktkursen till 90 kronor (84) och upprepat rekommendationen neutral.

Vid 10.40-tiden på måndagen hade Ericsson stigit 1,2 procent till 86:24 kronor på Stockholmsbörsen.

Följ taggar

Finansiella instrument i artikeln

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;