Efter Carnegie-köpet – det kan bli DNB:s nästa drag
Ingen såg DNB:s drag om att köpa Carnegie komma.
Det säger flera högt uppsatta personer med insyn i den nordiska finansbranschen till Finansmagasinet.
Under veckan har affären blivit en stor snackis i branschen.
– Jag ser dock ingen anledning till att man nöjer sig med Carnegie, säger en källa.
OSLO. Tolv miljarder kronor. Om köpet får grönt ljus kommer affären mellan norska bankgiganten DNB och Carnegie gå igenom. Den svenska investmentbanken blir norsk-ägd till 100 procent. Huvudägaren Altor med Harald Mix i spetsen, tillsammans med flera, går ifrån affären med fickorna fulla.
Även personalen, som ägde 24 procent av aktieinnehavet, får dela på 2,9 miljarder kronor. Optionsprogrammet för 650 Carnegie-anställda faller ut om affären godkänns, samtidigt som en har oro väckts för att nyckelpersoner från Carnegie riskerar lämna.
Sedan affären kommunicerades har det varit en av konsekvenserna som diskuterats i branschen.
Men främst chocken att DNB gjorde det här draget har det pratats om. Det säger flera tunga röster inom norsk-svenska finansbranschen till Finansmagasinet.
– Jag blev uppriktigt överraskad och fler med mig. Ingen såg den här affären komma, säger en högt uppsatt person inom ett välrenommerat företag.
– Det var väldigt, väldigt överraskande att DNB skulle göra den affären. Men det passar in deras profil för hur de vill växa inom private bankning och investment. Jag tror de kommer bygga gradvis vidare på det framöver, säger en annan.
Väldigt olika stilar möts
Hur man ska tolka draget är också en sak som många pratat om. Som EFN Finansmagasinet tidigare berättat har det i Norge höjts ett varningens finger från experter och kommentatorer.
– Det är två väldigt olika stilar som möts. Helt olika kulturer. DNB, som ägs till stor del av norska staten, och "häftiga" Carnegie. Det blir spännande att följa hur den utvecklingen blir. Det känns ju lite som att DNB köper en exklusiv image, har finansjournalisten och ekonomikommentatorn på norska finanstidningen E24 Ina Vedde-Fjærestad tidigare sagt.
En annan person med insyn säger att flera tror att det här kan vara början på något större:
– Det verkar som ingen förväntade sig just den här affären från DNB. Jag ser dock ingen anledning till att DNB nöjer sig med Carnegie, utan kommer säkerligen vilja köpa mer och ta upp kampen med Nordea i hela Norden. Kanske får vi snart se en större svensk-norsk bankfusion.
En annan högt uppsatt finansman tolkar affären som att DNB insett att det tar lång tid att bygga upp en egen verksamhet som kan matcha med Carnegie.
– Samt att det är svårt och dyrt. Då är det lättare att förvärva en en annan aktör och expandera. Sedan finns alltid risken när man köper, att man förlorar de nyckelanställda. Men jag antar att DNB inser den risken själva och ger dem de rätta förutsättningar för att stanna.
En annan är inne på ett liknande spår:
– Konkurrensen är stenhård bland investmentbankerna. Och marknaden i Norden är eftertraktad. Så det kan mycket väl vara ett drag från DNB för att säkra sina positioner här. Det är nog inte fel att anta att Goldman Sachs, JP Morgan och Morgan Stanley med flera tittar extra noga på marknaden i Norden, inte minst på förvaltningssidan.
Oron på sikt
I det stora hela har det handlat om positiva reaktioner i branschen, säger flera personer.
– Den enda oron jag hört är om det på sikt hur man ska lägga upp det för att ingen ska mista sina jobb på sikt. Med en sådan affär kommer till slut kostnadsökningar samtidigt som DNB har högt satta mål på att affären ska bli gynnsam, säger en av dem.
– Det enda kritiska jag hört att att vissa i branschen tycker det är tråkigt att det blir en investeringsbank mindre, att man tappar en aktör i konkurrensen, säger en annan.
Priset på Carnegie – tolv miljarder kronor – har av flera experter bedömts vara rimligt.
– Värderingen på tolv miljarder kronor, är i mina ögon en rimlig premium, har Handelsbankens bankanalytikern Martin Ekstedt tidigare sagt till EFN.
I köpet av Carnegie ingick även Carnegie Fonder och investeringsplattformen Montrose by Carnegie. Båda bolagen kommer efter transaktionen behålla sina namn och verka självständigt, enligt pressmeddelandet som gick ut i samband med att affären blev känd.
Just de detaljerna tror en högt uppsatt person ligger till grund för varför just prislappen landade på tolv miljarder kronor.
– En viktig anledning till varför priset blev så pass högt ändå har att göra med att man också köpte Carnegie Fonder och därmed ökar sitt förvaltade kapital med flera hundra miljarder. Analys-och börsmäklarsidan är viktig den också, men just den sidan hade man nog kunnat bygga upp ordentligt själv för de pengarna.