Oron efter bankernas miljardaffär: "Risk"
DNB-Carnegie-affären har hyllats på flera håll.
Men experter och kommentatorer i Norge höjer också ett varningens finger.
En av dem är finansjournalisten och E24-kommentatorn Ina Vedde-Fjærestad.
– Det känns ju lite som att DNB köper en exklusiv image, säger hon.
OSLO. Lite mer än ett dygn har passerat sedan affären blev känd. För tolv miljarder kronor kommer – om affären går igenom – norska bankgiganten DNB förvärva den svenska investmentbanken Carnegie.
Carnegie – som Harald Mix med Altor står bakom med cirka 70 procents aktieinnehav – såldes senast av svenska staten 2008 under finanskrisen för 1,6 miljarder kronor.
Men mycket har hänt sedan dess och nu väntar de nya norska ägarna på att få ta över.
Utanför DNB:s huvudkontor i Oslo är det inte mycket aktivitet under tisdagseftermiddagen. Alla DNB-höjdare har i samband med kvartalsrapporten för Q3 – där banken kunde visa de bästa kvartalssiffrorna någonsin – åkt till London och är borta de närmaste dagarna.
"Bra business för alla"
Man får tro att de flyger över Nordsjön nöjda. Förutom sina goda siffror har affären de rott i hamn på flera håll lovordats.
Dels internt:
– Det är en bra business för alla, både i Norge och i Sverige, säger Christian Begby, vd för Carnegie i Norge.
Dels externt:
– Jag tycker det är ett bra köp, säger Magnus Vie Sundal.
Han förvaltar fonden Borea ubytte, som äger aktier för 278 miljoner norska kronor i DNB. Enligt honom kom affären som en överraskning.
– Ja, det var det. Men det kan vara en riktigt bra affär om man tänker på vilken exponering man får i Sverige. DNB har generellt varit en norsk spelare. Visst DNB har filialer i Norden, men det är i Norge man funnits primärt. Det förändras nu.
Även förvaltaren Leif Eriksrød på Alfred Berg, som äger aktier till ett värde av 3 miljarder norska kronor i DNB, lovordar affären.
– Sen är vi kunder på bägge sidor. Det är två starka aktörer och vi har en god relation till båda, säger han och betonar att han gillar uppköpet.
Får man inte behålla människorna som står bakom, då har man betalat för mycket
Men det finns också de som höjer ett varningens finger i samband med uppköpet. En av dem är analytikern Jan Erik Gjerland på ABG Sundal Collie.
I ett utskick till sina kunder skrev analytikern att DNB har slösat och betalat för mycket för Carnegie om affären innebär att investmentbanken kommer tappa nyckelmedarbetare, en analys som norska Finansavisen också uppmärksammat.
– Får man inte behålla människorna som står bakom, då har man betalat för mycket, säger han.
– Lyckas man behålla dem, då kan det bli en bra affär.
Som Finansmagasinet tidigare berättat innebär uppköpet – om försäljningen godkänns – att optionsprogrammet för 650 anställda vid Carnegie faller ut. Och att en rad långvägare ser ut att ha gjort en riktigt bra affär.
– DNB bör se över vilken typ av incitament man vill att nyckelpersoner i bolaget ska ha för att säkerställa att de stannar efter transaktionen, har Erika Andersson, expert på options- och lönefrågor, tidigare sagt.
Kan lämna i och med affären
Det här är en oro som finansjournalisten och ekonomikommentatorn på norska finanstidningen E24 Ina Vedde-Fjærestad också uttryckt. Hon ser en stor risk att DNB:s affär bara blir gynnsam på kort sikt.
– DNB köpte ju för ett par år sedan S-banken här i Norge. Och nu Carnegie, och det är för att man vill köpa tillväxt i Sverige. Men hur långvarigt blir det?
Hon tror att många i personalen ser affären som en exitmöjlighet.
– Det är inget fel att duktiga anställda får pengar. Men det gör att man får en god anledning att se sig omkring och hitta något annat. Det är alltid en risk, så frågan är vad det är man har köpt egentligen. Varumärket eller personalen?
Samtidigt tycker hon det är spännande att DNB satsar och tar ett grepp om marknaden i Sverige som hon beskriver som "spännande".
– Men det är två väldigt olika stilar som möts. Helt olika kulturer. DNB, som ägs till stor del av norska staten, och "häftiga" Carnegie. Det blir spännande att följa hur den utvecklingen blir. Det känns ju lite som att DNB köper en exklusiv image.
LÄS OCKSÅ: