– Carnegie har i princip noterat vad som helst som flugit förbi dem. De blev för giriga till sist och tappade till sist känslan för kvalité. Klart kunder blir förbannade när de noterar ett bolag som dyker 90 procent.
Så säger en person med insyn och hänvisar till bland annat till affischföretaget Desenio. Vid noteringen den 25 februari var teckningskursen 72 kronor. Mindre än ett halvår senare var kursen 2 kronor.
– Det är oerhört viktigt att bankerna och analyshusen lever upp till det förtroende som visas dem av deras läsare, som litar på deras råd, sa småspararorganisationens chefsjurist Sverre Linton till Dagens industri.
13 juni 2022 skrev Dagens Industris Ulf Pettersson en kommentar:
”Skillnaden mellan hur senaste årets börsintroduktioner som hanterades av storbankerna SEB och Nordea jämfört med investmentbankerna ABG och Carnegie är närmast häpnadsväckande. Medan de bolag som SEB och Nordea slussade till börsen gick bättre än motsvarande branschföretag tappade ABG och Carnegies börsnoteringar tvåsiffriga procentenheter mot branschindex. ”
”Carnegie och ABG verkar jobba efter en slags omvänd affärsmodell där man hellre prioriterar engångsintäkter från nya corporate finance-kunder än vårdar långvariga private banking-kunder.”
Personen med insyn – igen:
– Men det är klart, DNB har ju blivit av med en konkurrent…Det är ju alltid något.
Här grundades svensk aktiehandel
Namnet härstammar från David Carnegie som lär ha varit en sorglös britt som anlände Sverige med nya affärsmetoder och lyckades liera sig med arvtagare till Ostindiska kompaniet. I Sverige ägnade han sig åt spretiga och vidlyftiga affärer. Det är därför det både finns pilsner och ett fastighetsbolag med namnet Carnegie i Sverige. Många turer senare har familjen Carnegie fått lämna landet men namnet blir kvar i ett förvaltningsbolag som kontrolleras av handelssläkten Ekman från Göteborg. Ingifte Karl Langenskiöld tar över och på 1960-talet fusioneras Carnegie med Bankirfirman Langenskiöld.
Märkligt nog är det inte namnet Langenskiöld som bevaras i banknamnet utan det är David Carnegies som står på dörren. Langenskiöld är numera ett bokförlag vars senaste utgivning bär titeln: ”Jag är ful”.
På Langenskiöld huserar Erik Penser, Tomas Fischer, Anders Wall och Fredrik Roos. Affärerna går mycket bra och omsättningen dubblas flera gånger om vilket gör att behovet av nya talanger ökar. En del vill hävda att det var på golvet på Langenskiölds som modern aktiehandel föddes. Tillsammans med både framgångsrika och våghalsiga affärer läggs grunden för en rad stora förmögenheter som ska komma att påverka svenskt näringsliv.
Och banker.
Erik Penser startade egen bank.
Sedermera Langenskiölds-alumnis som Mats Qviberg och Sven Hagströmer startade HQ Bank.
Thomas Fischer grundade Fischer och partners som såldes till Stenbecks bank Invik, och sen till Isländska Glitner.
Att bli filjardär
Erik Brood återger på nowo.se följande replikskifte som kanske kan tjäna som illustration till hur jargongen var. Mats Qviberg har nyss slagit sig ned i biblioteket hos Erik Penser:
Q: ”Det verkar ju ändå se ut som att du har ordnat upp det rätt bra för dig här, vad är det som driver dig, framåt i dagsläget?”
EP: ”Jag ska bli filjardär…”
Q; ”Nu har jag visserligen gått på ”Handels” och jobbat några år men, vad är en filjardär?”
Replik Penser (utan ironi);
”…Då är man lika RIK, som Joakim von Anka…”
Noterades – och avnoterades
Carnegie noteras 2001. Namnet bibehålls även på börsen. Men det som ska komma att kallas för Mats O Sundqvist-affären gör glädjen kortvarig. I korthet har den jämtländske affärsmannen för stor exponering. Det fäller både honom och Carnegie.
2007 gick Affärsvärlden igenom Carnegies historia. Då uppgick antalet rättsprocesser som banken varit inblandade i sedan 90-talet till 17 stycken. Långt fler än alla konkurrenter. Maths O. Sundqvist var inblandad i flera. Från början en mycket bra kund för att sedan bedömas som motsatsen.
“Jag erinrar mig en situation när han sitter hemma hos mig och spelar piano, det är 2008, kurserna faller på börsen, så ringer det på telefonen, han slutar spelar piano, tar telefonen, och lyssnar på vad jag förstår då är mäklaren på Carnegie, och så börjar han spela igen, och så säger han som en pratbubbla, där rök en miljard till”, berättar kusinen Sven-Ivan Sundqvist för Affärsvärlden.
Lundgren ägde banken
2008 är Carnegies lån till Sundqvist vid tre tillfällen en otillåten exponering. Affärerna knäcker Carnegie som avnoteras på börsen.
Med orden ’det är jag som äger banken’ äntrade dåvarande Riksgäldschefen Bo Lundgren Carnegies dåvarande lokaler.
Även han behöll namnet.
Året var 2008 och finanskrisen hade slagit till med full kraft.
Ingen gick säker och allra minst Sveriges mest anrika investmentbank.
Läget var kritiskt. Många höll andan.
Sedan dess har Carnegie hunnit ägas av Bure och senast av Harald Mix Altor.
Nu får David Carnegies namn ett nytt epitet.
DNB.
När Carnegie nu blir norskt.