Efter osäkerheten – här är aktierna som kan ta fart
Osäkerheten är fortsatt hög på USA-börsen – men förvaltarna Rikard Forssmed på Handelsbanken och Per Hedberg på Lancelot ser tecken på att det kan ljusna.
I tisdagens avsnitt av Börslunch delade de med sig av sin syn på läget – och vilka aktier som lockar just nu.


S&P 500 är visserligen ned 2 procent i år, men enligt Rikard Forssmed är nedgången långtifrån dramatisk. Både han och Per Hedberg beskriver läget som en fas av ”peak osäkerhet” – där investerare tvekar på grund av oklara signaler från Washington.
– Det är osäkerheten i sig som skapar den här luftfickan som gör att man håller igen med investeringar på alla håll och kanter. Men när vi får lite mer klarhet kring tariffer, Doge och den ekonomiska inriktningen, så tror jag det kommer lossna, säger Forssmed.
Hedberg håller med:
– Det är väldigt tydligt att Doge påverkat mycket. Så länge man inte vet vad som kommer, är det extremt svårt att fatta beslut om investeringar.
När de pratar om Doge syftar de på Donald Trumps nystartade myndighet Department of Government Efficiency, som väntas få stor påverkan på näringslivet. Förvaltarna tror att en viss lättnad – paradoxalt nog – kan komma när Trump börjar presentera sina konkreta förslag.
– Det kommer en period senare i år då vi faktiskt går från peak osäkerhet till något bättre, säger Forssmed.
Här är aktierna som sticker ut
Bland de bolag de lyfter fram finns installations- och infrastrukturaktörer som Comfort Systems och Emcor – potentiella vinnare på den växande efterfrågan inom energiinfrastruktur och datacenter.
– Comfort Systems är ett fantastiskt fint bolag med en stark förvärvsstrategi och rätt exponering mot amerikansk inhemsk industri, säger Forssmed.
Hedberg nämner Emcor:
– De har mer jobb än de hinner med och förväntansbilden för 2025–2026 är lovande. Jag har svårt att se några negativa överraskningar i ett sådant case – det kommer att tuffa på.
Även Quanta Services, som jobbar med elnät, och den regionala banken Comerica ses som intressanta i ett scenario med mer avregleringar och ökade investeringar i amerikansk infrastruktur.
Kvalitet i osäkerhet
För den som vill ha stabilitet i portföljen lyfter Forssmed fram sin så kallade kvalitetsbukett – med bolag som Microsoft, Tradeweb, McKesson, Visa och Waste Management.
– Tradeweb är ett perfekt exempel: du får både defensiv och strukturell tillväxt när man digitaliserar en bransch som ligger efter. Det är inte billigt, men du får väldigt mycket förutsägbarhet, 15–20 procents toplinetillväxt och höga marginaler.
Och trots debatten om techjättarna är båda fortsatt positiva till bolag som Microsoft och Meta.
– Man måste vara ödmjuk inför det faktum att de här bolagen är stora av en anledning. De har enorma kassaflöden och står för de stora investeringarna. Vi äger både Microsoft och Meta, och vi tror att de kommer kunna växa sina vinster ganska bra nu när multiplarna kommit ner, säger Hedberg.
