Efter tullarna – nu inleds slaget om undantagen
Skott är avlossade. Donald Trump inför nu, som utlovat, kraftiga tullar mot flera länder. För börsen betyder det en förhöjd risknivå och för många exportföretag är det inledningen på ett annat slag: Undantagskriget.


Till skillnad mot förra gången Donald Trump var president är det svårt att vara chockad över att han nu gör det som han upprepade gånger har sagt att han tänker göra, nämligen skriver under ett beslut om handelstullar. För Kanada och Mexiko väntar 25-procentiga tullar på många varor från och med tisdag och för Kina handlar det om 10 procent.
Kanada har redan svarat att de kommer införa 25-procentiga tullar i andra riktningen på produkter som alkohol, kläder, vitvaror och trävirke. Därmed är förhoppningarna om att Trump mest skramlade med sitt tullvapen för att vinna röster under valkampanjen grusade.
Trist, och nu är handelskriget de facto igång. I nyhetsflödet de närmaste dygnen väntar mer utförliga svar från Mexiko, Kanada och Kina, upprörda röster från ett EU som gör sig redo för att hantera sin framtida tulldos samt röriga reaktioner på finansmarknaden när vinnare och förlorare på utvecklingen ska koras.
Att det mest handlar om förlorare ifall ett globalt långvarigt handelskrig är vad som väntar är de flesta överens om. Lägre tillväxt, stigande inflation och risken för att handelskrig mellan länder kan övergå till handfasta konflikter är inget drömscenario.
Kick-off för pappersarbetet
För många av de enskilda exportföretag som döljer sig bakom de stora siffrorna över vilka varu- och kapitalflöden som dagligen rör sig över gränserna är beskedet också en kick-off för ett betydligt mer anonymt och papperstungt arbete – kampen för undantag.
Lyckligtvis är många av de stora svenska exportbolagen på börsen väl positionerade med betydande egen närvaro i USA, men de är också specialister i sina respektive nischer. Sisådär 150 års närvaro på den globala exportscenen har lärt många bolag den hårda vägen att vinnarreceptet inte är att satsa på massproduktion av bulkvaror där bolaget med lägst kostnader tar hem segern. Vinnarreceptet är att bli bäst i världen på några utvalda områden där produkterna är helt kritiska för kundernas framgång.
Och ju bättre och ju mer specialiserade produkter, desto färre lokala konkurrenter finns det som kan göra samma sak. I praktiken betyder det att när de administrativa kvarnarna har tuggat klart så kan tullar på många varor ha undvikits helt. I vissa fall kan det till och med bli en positiv effekt i form av högre priser.
När de administrativa kvarnarna har tuggat klart så kan tullar på många varor ha undvikits
Slaget om undantagen är mindre spektakulärt och mindre rubrikvänligt än de tullsatser som världsledarna nu kastar mot varandra. Men för många enskilda företag är det undantagen, tillsammans med förmågan att snabbt ställa om sin produktionsapparat, som avgör hur stor påverkan ett handelskrig i slutändan får.
Och då kan man trösta sig med att industribjässarna som väger tungt på Stockholmsbörsen inte kommer otränade till den här matchen. Covid, tidigare handelskrig, finanskriser, oljekriser, två världskrig och otaliga regionala konflikter har lärt dem en sak. Att inte spilla tid på att gnälla utan att fokusera på att anpassa sig och på att fortsätta leverera vad kunderna inte kan få hos någon annan.
