Ekonomen: Riksbanken måste sänka mer

Onsdagens preliminära inflationssiffror från SCB visade en lägre inflationstakt än väntat som landade på 1,5 procent mot väntade 1,7 och fortsätter att hålla sig under Riksbankens mål på 2 procent. Enligt experter som EFN pratat med öppnar dagens siffror upp för fler räntesänkningar under 2025.

Mattias Persson chefsekonom på Swedbank och Torbjörn Isaksson chefsanalytiker på Nordea. Foto: Pressbild
Publicerad: 8 jan. 2025, 08:55Uppdaterad: 8 jan. 2025, 09:20
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

De preliminära siffrorna kom en vecka före den fullständiga statistiken som ger en mer övergripande blick för decemberinflationen. KPIF, KPI med fast ränta, steg 1,5 procent i december vilket var under analytikernas förväntningar på 1,7 procent.

Öppnar för fler räntesänkningar

Även KPIF exklusive energipriser kom in strax under förväntningarna på 2,1 procent mot väntade 2,2 procent.

– Nu har vi inte fått den fullständiga bilden än men dagens siffror var under både vår och Riksbankens prognos vilket öppnar upp för fler räntesänkningar under 2025. Det stärker vår prognos om att höstens uppgångar var ett hack i kurvan och dagens siffra visar att inflationen är påväg nedåt som den ska, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Vid senaste räntemötet i december sänkte Riksbanken styrräntan med 25 punkter till 2,50 procent och höll då kvar vid räntebanan att sänka räntan en gång under första halvåret 2025. Enligt Swedbanks chefsekonom Mattias Persson visar dagens preliminära siffror att Riksbanken är alldeles för hökaktig i sin prognos.

– Det borde komma en sänkning till nu i januari, men man har ändå varit för passiva. Vi kunde också se i det senaste protokollet att det fanns ledamöter som var beredda att gå snabbare framåt. Och jag tror att det kommer behövas fler räntesänkningar än vad Riksbanken säger i sin prognos; antingen ned till 1,75 eller 1,50 procent.

"Varit ett misstag"

Kronan försvagas något mot både dollarn och euron på onsdagsmorgonen efter en längre tid med svag valuta.

– Kronan är fortsatt svag mot dollarn men lite stabilare mot euron och vi tror med försiktighet att kronan kommer kunna stabilisera sig framåt, säger Torbjörn Isaksson.

Enligt Mattias Persson visar decembersiffran att inflationen är ett allt mindre bekymmer för Riksbanken och att fokuset nu behöver skiftas till hur den svenska ekonomin mår.

– Tidigare har man varit baktung i stället för framtung när det kommer till räntesänkningar, och det har varit ett misstag.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;