Elin Wiker: Alla flöden leder till USA
Jag vet att vi alla nu kanske är något trötta på det eviga tjatande om valet på andra sidan Atlanten. Tyvärr så kommer jag tjata lite till.
Född 1999 i Stockholm och har jobbat i finansbranschen sedan 18-årsåldern. Kommer senast från rollen som analytiker på Humle fonder där hon framför allt var inriktad på de nordiska småbolagen. Numera programledare för framför allt Börslunch.
Elin Wiker
Det här är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Resultatet är tydligt. Trump har tagit hem det. Både presidentskapet och hela kongressen. Vi har spekulerat i vad konsekvenserna blir för bolagen när det kommer till tullar, skattesänkningar och avregleringar. Frågan är hur mycket av politiken som kommer genomföras och i vilken utsträckning det faktiskt kommer påverka bolagen. Det återstår att se.
Förväntningarna på dessa politiska beslut räcker dock gott och väl för att påverka de olika marknaderna. Något som är intressant att hålla ögonen på nu är de stora summor pengar som flyttas från europeiska marknaderna till de amerikanska. En konsekvens som i dag nästan känns naturlig - eftersom marknaden är så övertygad om att Trump är positiv för den amerikanska börsen - men som det snackades väldigt lite om inför valet, inte heller från min sida.
Vem vill inte ha det?
Om vi tittar på utvecklingen på de amerikanska och europeiska börserna efter valet så lär det vara ett exempel på de här rörelserna, även om stora flöden sällan rör sig så fort; det är ingen endagsmanöver utan det kommer ta tid.
Men det är nog inte helt omöjligt att så blir fallet. Ses den amerikanska marknaden som mer attraktiv av olika anledningar så är det naturligt att pengar förflyttar sig dit. Ökande bolagsvinster tack vare skattesänkningar, färre regleringar och expansiv finanspolitik lockar självklart. Vem vill inte ha det? Särskilt om läget i Europa fortsätter se rätt dystert ut och nu kanske ännu fler moln på himlen med Trumps eventuella politik.
Detta med flöden och förflyttning kan nog dock sägas särskilt gälla de amerikanska inhemska pengarna. Utöver det som redan nämnts är det också viktigt att komma ihåg valutan. En stark dollar och tron om en fortsatt stärkt dollar talar nämligen även för att amerikanska investerare och institutioner vill ta hem kapital. Stärks den amerikanska dollarn så minskar värdet på utländska tillgångar enbart på grund av valutan.
Tror man alltså att dollarn ska fortsätta stärkas, vilket verkar vara fallet nu när Trump ska bli president, så är det möjligt man säljer av sina tillgångar utanför landsgränsen för att undvika rena valutaförluster. Sammantaget kan man se det som risken blir för hög. Både eftersom situationen kanske ser mer attraktiv ut för amerikanska bolagen och vinsterna, men även på grund av en potentiell stärkning av dollarn.
Värderingsmässigt är USA generellt sett dyrare
Det som eventuellt talar emot detta är att det redan idag är en stor övervikt mot den amerikanska börsen på flera håll. Tittar vi på värderingar finner vi även generellt att USA är dyrare. Med rätta kanske vissa skulle säga. Dessa vissa har rätt i någon mån vad det gäller storbolagen. Där är vinsttillväxten högre i USA än i lillebror Europa. Men sen ser det inte lika rättvist ut. När man letar sig ner i marknadsvärde ökar skillnaden i värdering samtidigt som vinsttillväxten inte kompenserar för värderingsskillnaden. Samtidigt är det kanske svårt att våga tro på Europa just nu och de siffrorna jag kikat på har inte tagit hänsyn till effekterna av de väntade politiska besluten från Trumps sida som sänkta skatter.
Det här med flöden är grumligt och svårt, precis som att avgöra exakta faktorerna bakom varför värderingar ser ut som dom gör i olika regioner eller varför en valuta rör sig åt ena eller andra hållet. Det som dock är säkert är att flöden spelar roll. Ofta blir det så med flöden, eller snarare när ett narrativ sätter sig i marknaden, att alla springer åt samma håll, vilket förstärker effekten.
Någonstans börjar börserna se för billiga ut
Det som är viktigt att ta med sig är även att vi får starka rörelser när det vänder. Någonstans börjar börserna se för billiga ut, både på grund av valutan för dom det sambandet gäller, men också värderingsmässigt och förhoppningsvis utsiktsmässigt.