Prenumerera

Elin Wiker: Det värsta är bakom oss

Årets första rapportsäsong börjar lida mot sitt slut. Stökigt – men positivt – blir betyget, enligt Elin Wiker som sammanfattar småbolagens prestationer i fjärde kvartalet.

Elin Wiker
Elin WikerAnalytiker och programledare EFN
Elin Wiker summerar småbolagens rapportsäsong och vad som stuckit ut positivt och negativt. Foto: Pressbild
Publicerad: 17 feb. 2025, 06:52Uppdaterad: 17 feb. 2025, 06:54
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

De stora rapporterna med de viktiga verkstadsbolagen i spetsen har generellt sett kommit in hyggligt bra, även om aktierna inte alltid reagerat lika positivt.

Jag är svag för de mindre bolagen och när det kommer till dessa tycker jag fortsatt att vi kan se något typ av stillestånd. Åtminstone om vi jämför med det tredje kvartalet.

Fortsatt negativ organisk tillväxt

Mot förra året är vi i många fall fortsatt i negativt territorium vad gäller den organiska omsättningens utveckling. Framför allt om vi tittar vi på industribolagen och underleverantörerna. Exempelvis HMS, Note, AQ, Bufab, NCAB och Hexpol. Vad gäller marginalerna är det en blandad kompott, precis som kursutvecklingen.

Vi har även Dometic, Husqvarna, Electrolux och Volvo Cars. Det är en kvartett konsumentrelaterade bolag. Ett tema vi tjatat om ett tag är konsumentens återkomst. Men dessa fyra har inte riktigt visat på just det. I ett Dometic verkar dock förväntningarna legat så pass lågt att det enbart gick att bli positivt överraskad.

Det har däremot sett bra ut för flera andra inom sektorn. RVRC, Lyko, Bilia, BHG, Storytel och Cloetta är några exempel som samtliga stigit kraftigt på rapport. Så det finns faktiskt några bolag som tidigare varit ute i kylboxen där narrativet just nu håller på att förändras och saker går åt rätt håll.

Det är något typ av tema; antingen vänder det och man blir ordentligt belönad, eller så fortsätter det dystra trots investerarnas hopp om förbättringar. Kanske är det så att man i vissa fall måste nå den totala botten där förhoppningar inte längre existerar.

Hälsovård och teknik levererar

Två sektorer utöver konsument som visat på goda resultat är hälsovårdssektorn och tekniksektorn. Bolag som Arjo, Getinge, Dynavox, Fortnox, Lime, Biogaia, Medicover, Addlife, Sinch och Mycronic är några exempel.

Hur rapporterna tagits emot skiljer dock sig åt, vilket som alltid beror på vilka förväntningar som legat på bolagen in i rapporten. Man kan komma in i linje med eller även slå analytikernas förväntningar, men det räcker ändå inte för en kursuppgång. Något som min kollega Martin Blomgren skrev om i en kommentar som jag varmt kan rekommendera.

Särskilt i en kombination med höga värderingar finns det lite utrymme för misstag och förlåtelse. Samtidigt som jag till viss del kan tycka att det är rätt rimliga reaktioner. Vi har ju vant oss vid stora rörelser.

Om det är sektorerna hälsovård och teknik som sticker ut som en positiv drivkraft tycker jag även att industrins orderböcker gör detsamma. Industribolagen har en negativ försäljningsutveckling i kvartalet, men om vi blickar in i framtiden i form av orderböckerna ser det lite ljusare ut.

I flera företag som länge haft en sjunkande orderingång så har detta nu vänt. Framför allt så är book-to-bill positivt för bolag som HMS och NCAB. Det betyder att orderingång är högre än omsättningen. Dock var aktiekursreaktionerna väldigt olika för dessa två, HMS upp kraftigt medan NCAB dök.

Det tar längre tid än man tror

Det är påtagligt att allt tar längre tid än vad man själv, bolagsledningarna och investerarna, väntat sig. Dock syns fler bevis än tidigare på att det faktiskt är en vändning vi skönjer. Orderingång är en del av det. En annan är kommunikationen från flera olika typer av konsulter om att man börjar se kortare säljcykler och en bättre aktivitet.

Det är ju oftast dessa som är först ut och sen först in varför man kan se dem som någon typ av konjunkturindikator. Konsultbolagen som Sweco, Afry och Rejlers steg på sina rapporter. Om vi ska försöka fortsätta vara positiva kan vi ju också hålla fast vid att det inte verkar bli så mycket sämre härifrån. IT-konsulten Knowit som haft problem nu ett tag är dock ett undantag från denna generella utblick.

Sammanfattningsvis känner jag mig mer positiv efter denna rapportsäsong, även om kursutvecklingen varit stökig. Jag tycker att man kan se den där vändningen eller snarare långsamma förbättringen vi väntat på i flera bolag. Det känns som vi är på rätt väg, med det värsta bakom oss. 

Elin Wiker
Elin WikerEFN, Analytiker och programledare[email protected]
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;