Elin Wiker: Så sa prognosmakarna – och så gick det på börsen 2024

Året börjar gå mot sitt slut. Tomterallyt tog abrupt slut och så här dan före dan förstår jag att många är besviken på tomten. Snuvade på årets julklapp från börsen – en uppgång. Men jag tänkte att vi skulle minnas tillbaka lite.

Elin Wiker
Elin WikerAnalytiker och programledare EFN
Elin Wiker, börs
Elin Wiker går igenom börsåret 2024. Foto: TT Nyhetsbyrån / EFN
Publicerad: 23 dec. 2024, 11:34Uppdaterad: 23 dec. 2024, 11:38
Hämta EFN:s app - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

 Vi inledde 2024 med extremt giriga marknader. I alla fall om man ska utgå ifrån CNN:s så kallade ”Fear and Greed Index” som brukar ses som en typ av proxy på riskaptiten. Strategerna och experterna var även de optimistiska om än inte i samma utsträckning som marknaderna.

Vi börjar som sagt närma oss årets slut och vad är mer passande än att kika på hur rätt eller fel alla så kallade experter hade inför 2024. För att slippa tänka på decembers avkastning och gotta sig i andra människors misslyckanden.

De fick minst sagt rätt

I USA rådde det en hoppfullhet hos de flesta. Även om vissa inte trodde att den amerikanska centralbanken skulle sänka räntan så fort som marknaden hade prisat in såg de ändå en bra utveckling på börsen. I Goldman Sachs ”2024 US Equity Outlook” användes till och med en av Taylor Swifts låttitlar som underrubrik. ”All You Had To Do Was Stay”. Detta menade investmentbanken var vad förvaltare skulle tänka när de tittade tillbaka på 2024. Allt de behövde göra var att fortsätta vara investerade, och de fick minst sagt rätt. Dock så var Goldman Sachs förväntningar inte i närheten av så positiva som marknaderna visat att de borde varit.

Exempelvis trodde de på en nivå på S&P 500 på 4700 för slutet av året. En nivå som nåddes redan innan 2024 inleddes. Men för att visa lite förståelse kan vi säga att den rapporten skrevs i mitten av november 2023. De var för övrigt inte ensamma om att tro på ett mer ”normalt” år för den amerikanska marknaden utan flera stora banker som Morgan Stanley spådde ensiffrig utveckling.

JP Morgan trodde på ett fall på den amerikanska börsen. Något som trots senaste dagarnas negativa utveckling långt ifrån infriades. På sektornivå nämndes även hälsovård som en sektor som skulle överprestera jämfört med totala index, någonting vi kan konstatera inte blev fallet, med råge.

Underskattade effekten på marknaderna – något som verkar vara en följetång

Japan var även en marknad som nämndes i flertalet rapporter som ett bet man borde ta. Detta fick man helt rätt i. Japan är en av de marknaderna som gått starkast i år. Vi minns nog alla vad som hände i början av augusti när det japanska indexet föll över 12% en dyster måndag. Bakom fallet låg en blandad kompott av anledningar som jag inte kommer gå in närmare på här. Fallet återhämtade sig relativt fort och är nu nästan enbart ett minneblott. Ett hack i kurvan.

Kina nämndes i framtidsspaningarna som ett land där riskerna för en försämrad ekonomi eller i alla fall en ekonomi som inte kommer i gång igen låg och puttrade. Visst fick proffsen rätt, tills beskeden om stimulanserna började komma. Då fick de kinesiska marknaderna ett ordentligt upplyft. Något som inte verkar legat i korten i prognosgörandet hos vissa. Men det fanns faktiskt hos några. Dock underskattade man effekten det skulle ha på marknaderna, något som verkar vara en följetång. 

För Europa spådde man ett år med sämre avkastning än genomsnittet, man rekommenderade i stället att hålla en övervikt mot USA. Det är en stor skillnad i avkastningen men samtidigt syns det att prognosmakarna har rätt i generella termer, riktningen och det relativa, men svårare att pricka in det faktiska i form av avkastningen. Även om avkastningen inte blev lika bra som den amerikanska marknadens så blev den bättre än vad rapporterna spådde.

Vi var på god väg – tills marknaden tvärvände

På hemmaplan pratade strategerna om ett hyfsat bra år för svenska aktier. Det spåddes en positiv utveckling på mellan 10 och 15%. Vi var på god väg dit tills marknaderna tvärvände i mitten av december. Räntesänkningarna blev fler än vad experterna i Sverige trodde i slutet av 2023. Men trots det tog den svenska ekonomin inte riktigt fart och det fanns ekonomer som just hade varit oroliga för att den negativa utvecklingen skulle fortsätta.

Vad gäller marknaderna så var fler där positiva, som så brukar. Många trodde att 2024 skulle bli året för de mindre bolagens återkomst. Så blev inte riktigt fallet vare sig internationellt eller i Sverige. Åtminstone inte om vi jämför vi med Stockholmsbörsens riktiga småbolagsindex i form av OMXS Small Cap. Vi kan konstatera att detta index är ner över 10% i år. Utgår man dock från Carnegie småbolagsindex som innehåller bolag från 90 miljarder och neråt är detta något bättre än generella börsen. Bakgrunden till det är att de medelstora bolagen gått bäst och dessa ingår i Carnegies småbolagsindex.

Tar vi oss en titt bortom aktiemarknaderna så ser vi att många i sina rapporterar tog upp obligationer som ett tillgångsslag man skulle ligga med en övervikt i. Men då framför allt de av högre kvalité som Investment Grade och statsobligationer. Och vi kan konstatera att många obligationsfonder haft ett otroligt bra år.

Vad gäller olika råvaror är även där resultatet blandat vad gäller rätt och fel. Guld såg exempelvis i slutet av 2023 som något ”övervärderat” enligt Morgan Stanley. De trodde mer på koppar mot bakgrund av en kinesisk ekonomi som återhämtade sig. Låt oss säga att det blev en väldigt dålig prognos. Banken var inte ensam om att underskatta guldets rörelse utan det finns fler välrenommerade på den listan. De fick dock rätt i att oljepriset skulle stå stilla. Alltid något.

Jag skriver inte detta för att vara elak

Jag skriver inte detta för att vara elak utan för att påminna alla om att det är oerhört svårt med prognoser, även för de som har det som jobb. Det är svårt att titta in i en kristallkula och se exakt allt som kommer utspela sig kommande 12 månader. Men jag vill även belysa att man kan ha rätt i sin tankegång och vad som ska hända i världen. Med räntan, med inflationen, med riktningen men att alldeles oavsett så är det svårt att veta exakt hur marknaderna kommer behandla dessa faktorer.

Så ta gärna med er detta. Fokusera på den egna analysen, ta inspiration från andra vetare men ta inte gissningar för sanningar.

Nu önskar jag er alla en riktigt god jul!

 

Elin Wiker
Elin WikerEFN, Analytiker och programledare[email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;