Ericsson: Blekt bakom de goda nyheterna
Ericsson lyfter på börsen efter en oväntat stark rörelsemarginal. Det är primärt affärsområdet Networks och den amerikanska marknaden som står för lyftet. Men bakom de goda nyheterna är det desto blekare.

Ericsson lyfter på Q1-rapporten där lönsamheten överraskade på uppsidan trots att omsättningen inte ökade mer än 3 procent och stod stilla organiskt. Det är stora skillnader mellan Ericssons marknader där Nordamerika växer 29 procent medan Europa står stilla och övriga geografier tappar. En oförändrad organisk tillväxt är normalt inget man handlar upp en aktie på, i synnerhet då omsättningen i jämförelsekvartalet (Q1 2024) föll 15 procent. Men om än jämförelsetalen var lätta så är det i varje fall en stabilisering.

Kurslyftet kommer istället tack vare att den justerade ebita-marginalen nådde 12,6 procent (9,6). Lönsamhetslyftet har flera anledningar. Dels är det en ren geografisk mix då Nordamerika har en högre lönsamhet och alltså utgör en större andel av försäljningen i kvartalet. Därtill bidrar positiva mixeffekter, besparingsprogram, effektiviseringar i leveranskedjan och högre intäkter från patent- och licenser.
Aktien fortfarande billig
Men framförallt så är värderingen i Ericsson låg. En skuldjusterad värdering för 2024 års ebita-resultat inte är högre än 9 gånger (ev/ebita). Från en sån låg värdering räcker det i princip att vinsten växer. Det finns det nog goda möjligheter att den också gör då marginalförbättringarna delvis bör hålla i sig. Ledningen guidar dock för att tullar kommer kosta en procentenhet på bruttomarginalen inom Networks. Mixeffekter, där andra marknader som Indien kan gå bättre än USA också kan sänka lönsamheten och därtill möter man valutamotvind framöver. Överlag är utsikterna osäkra där vd Börje Ekholm menar att investeringsbehovet för nya nätverk finns där, men att kunderna på många marknader är avvaktande.
De finansiella målen bibehålls där koncernen siktar på 15-18 procents ebita-marginal över tid. Men för det kommer det krävas en starkare marknad. Det gäller inte minst 5G-utbyggnaden och nya radioaccessnätverk (RAN). Dessa har inte vuxit på 20 år men genom programmerbara nät och nätverks API:er är tanken att ny teknik som AI och AR-glasögon med mera kommer driva efterfrågan.
Trots fiaskoförvärvet av Vonage har Ericsson en stark balansräkning och även efter dagens kursuppgång är aktien inte dyr. Tror man att Ericsson kommer vinna marknadsandelar i framtidens nätverksutbyggnad så är chanserna för aktien också goda.
Följ taggar