Prenumerera

Ett nytt kapitel i sagan om Disney

Underhållningsjätten har pressats sedan pandemins intåg och omställningen från linjär tv till streaming. Det har permanent sänkt lönsamheten, men nu går utvecklingen åt rätt håll.

analys disney
Mer än hälften av vinsten i Disney kommer från Upplevelsesegmentet, och närmare bestämt nöjesparkerna. Foto: TT/Shutterstock/EFN
Publicerad: Mar 30, 2025, 05:49Uppdaterad: Mar 30, 2025, 05:49
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

År 1923 flyttade serietecknaren Walt Disney till Kalifornien för att söka lyckan. Alice i underlandet var den första figuren som banade väg för vad som skulle komma att bli en monumental framgångssaga. Musse Pigg slog igenom stort några år senare på kortfilm med ljud (Steamboat Willie) och snart såldes alla möjliga produkter med Musse som motiv.

Största ägare

Kapital/Röster

Vanguard

8,49%

Blackrock

7,18%

State Street Corporation

4,31%

Morgan Stanley

2,27%

Geode Capital Management

2,13%

Källa: YAHOO FINANCE

1955 öppnades Disneyland och ett nytt verksamhetsben, som numera är störst i världen, hade därmed skapats. På 80-talet gav sig bolaget in i tv-branschen med The Disney Channel. Det stora intåget i mediabranschen skedde dock först 1996 med förvärvet av Capital Cities/ ABC där tv-stationer, radiostationer, tidningar och kabeltv-nätverk ingick. Inte minst sportkanalen ESPN.

Vd-karusell

2005 blev Robert Iger vd och spolar vi fram bandet till nutid så har bolaget vuxit fram som en gigant inom underhållningsindustrin med en rad förvärv som Pixar, Marvel, Star Wars och 20th Century Fox samt organiska initiativ. Just innan pandemin bröt ut tog Iger ett steg tillbaka till en rådgivande roll men redan 2022 blev han åter vd efter att Disney brottats med problem efter pandemin och övergången till streaming. Det var både en seger likväl som ett bakslag då han ersatte Bob Chapek som Iger själv valt som sin efterträdare. Iger väntas träda tillbaka återigen under 2026 så vd-frågan är fortsatt en osäkerhet för Disneyaktien.

Verksamheten består idag av tre affärsområden där Sport är ett eget segment vid sidan om Underhållning och Upplevelser. Underhållning består av den klassiska verksamheten inom mediaproduktion och distribution i form av tv-kanaler och streamingplattformarna Disney+, ESPN+ och Hulu. Licensiering av mediarättigheter ingår också här. Inom Upplevelser hittar vi nöjesparker som Disneyland, kryssningsbolaget Disney Cruise Line, hotell samt kringprodukter (merchandise). Disney har faktiskt också en egen ö, Castaway Cay, som leasas från Bahamas där några av kryssningsfartygen lägger till. Slutligen har vi sportkanalen ESPN som utgör Sportsegmentet.

En tydlig trend i underhållningsbranschen som knappast gått någon förbi är framväxten av streamingtjänsterna på bekostnad av linjär tv. Disney+ är nummer tre globalt med omkring 155 miljoner betalade prenumeranter världen över bakom Amazon Prime och marknadsledande Netflix. Disney har däremot också ESPN+ och Hulu med omkring 25 samt 50 miljoner prenumeranter vilket gör Disney störst om vi räknar in dessa. Omställningen mot streaming är dock på gott och ont då lönsamheten är som högst inom den gamla verksamheten, men samtidigt kan skalbarheten bli mycket bra för streamingtjänsterna. Antalet prenumeranter minskade förvisso marginellt i det senast kvartalet jämfört med föregående kvartal. Givet åtgärder mot kontodelning samt prishöjningar är det inte fog för någon större oro i min mening. Lönsamheten, där fjolåret var det första med svarta siffror, väntas enligt analytikerkollektivet nå 11,6 procents rörelsemarginal 2027 för segmentet. I det senaste kvartalet nådde marginalen 4,8 procent. Jag anser att den bedömningen ser rimlig ut.

Men faktum är att mer än hälften av vinsten i Disney kommer från Upplevelsesegmentet och närmare bestämt nöjesparkerna. Här väntas rörelseresultatet öka med 7 procent i snitt de kommande tre åren där rörelsemarginalen för parkerna stiger marginellt till 25 procent. Här ser jag en risk att analytikerkåren är för optimistisk. Det verkar som att USA går mot tuffare tider och ett besök på Disneyland är både dyrt och något en familj definitivt kan spara in på. Turismen till USA verkar också minska där inte minst kanadensarna kan komma att rata Disneys parker efter att Trumps handelskrig skapat spänningar länderna emellan. Kostnaderna är också fasta till stor del varpå en fallande omsättning slår igenom än hårdare på lönsamheten.

 

 

2023

2024

2025E

2026E

2027E

Omsättning,  musd

88 898

91 361

94 541

99 924

104 513

Tillväxt

 

7%

3%

3%

6%

5%

Fritt kassaflöde (FCF), musd

4 897

8 559

6 727

8 873   

10 521   

FCF-marginal

5,5%

9,4%

7,1%

8,9%

10,1%

Vinst/aktie,usd

3,76

4,97

5,49

6,15

6,98

Utd/aktie, usd

0,00

0,75

0,87

0,96

1,01

P/E

 

26,6

20,2

18,2

16,3

14,4

Ev/Fritt kassaflöde

44,9

25,7

32,7

24,8

20,9

Direktavkastning

0,0%

0,7%

0,9%

1,0%

1,0%

Källa: FACTSET

 

 

 

 

 

Balansräkningen är i hyggligt skick där nettoskulden om 40 miljarder US-dollar, motsvarar 2,7 gånger rörelseresultatet. Det är kanske lite i överkant men givet Disneys stora värden i form av fastigheter, kryssningsskepp och rättigheter så är det hanterbart. Disney är en unik tillgång i mediavärlden och parkerna är vinstmaskiner i goda tider. Det finns också tydliga synergier i ekosystemet där barn växer upp med Disneys figurer och sedan skapar en lojalitet till såväl streaming som kringprodukter och parker där merförsäljning sker. Det talar för en premievärdering. Men till rådande värdering för det brutna räkenskapsåret innevarande år med slut i september ligger p/e-talet på 18. Mot ett fritt kassaflöde stiger värderingen till 26 gånger då stora investeringar görs i parker och kryssningsverksamheten. Med viss risk på nedsidan för upplevelsesegmentet och en osäkerhet i vd-frågan ser värderingen rimlig ut och vi avvaktar.

Disney

Börsvärde: 181 miljarder usd

Aktiekurs: 101,18 usd

Rekommendation: Avvakta

FÖR: En unik tillgång som klarat omställningen till streaming med en rimlig värdering

EMOT: Kommande vd-byte, måttligt kassaflöde och osäkerhet för parkverksamhetens motståndskraft i sämre tider.

Det här är en aktieanalys från en av våra analytiker på EFN Finansmagasinet. Analyserna sträcker sig på tolv månaders sikt och utvärderas därefter. Råden som ges är köp, avvakta eller sälj. Aktiekurs avser stängningskurs 24 mars.

Följ taggar

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;