EU-länder oense om miljardupprustningen
Mångmiljard belopp utlovas inför en helt ny upprustning i EU innan 2030. De flesta av medlemsländerna i unionen verkar vara överens om en kraftig upprustning, men hur man ska nå målet finns det olika åsikter om, skriver TT.


Försvarssatsningen i EU ska dels gå till att upprusta medlemsländerna, dels ge stöd åt Ukraina.
Det har betonats att upprustningen måste gå fort men det kommer antagligen dröja innan pengar kan börja flöda in i satsningarna. Mycket kommer att vara beroende av hur regeringarna i de olika medlemsländerna väljer att agera, skriver TT.
Det finns en del faktorer som medlemsländerna behöver komma översens om – eller komma över – innan pengarna kan börja flöda in i den nya satsningen.
Det är medlemsländerna oense om
EU-kommissionen har föreslagit ett nytt upphandlingslån för försvarsmaterial på 150 miljarder euro som ska kunna lånas ut till medlemsländerna. Det finns en del oenigheter kring huruvida man ska kunna köpa av företag som är utanför EU.
EU-kommissionen vill få loss 650 miljarder euro som unionens medlemmar kan använda till försvar utan att straffas för att överskrida budgetregler. Men länderna har olika definitioner kring vad som klassas som försvarsutgifter.
Reglerna går också isär när det gäller privat sparande. Det finns enorma summor pengar runtom i EU i form av investeringar som hade kunnat placeras för att gynna försvarsindustrin. Men att få fler medlemmar att investera i aktier för att gynna försvarsindustrin är både en fråga om regler och attityder.
Även när det gäller stöd till Ukraina har medlemsländerna delade meningar om hur mycket pengar som ska skickas.
Följ taggar
