EU redo att slå tillbaka – med 280 miljarder i nya tullar
EU trappar upp inför ett möjligt handelskrig.
På onsdag väntas medlemsländerna klubba ett första motdrag mot USA – med tullar på upp till 280 miljarder kronor i amerikanska varor, rapporterar Reuters.
Samtidigt uppger USA:s finansminister Scott Bessent att över 50 länder nu har tagit kontakt för att inleda förhandlingar om de nya tullarna.


EU:s föreslagna tullista är lika symbolisk som bred: kött, vin och kläder – men också tandtråd, tuggummi och toalettpapper.
Tillsammans utgör varorna – och de som kan tillkomma – EU:s svar på de omfattande tullar som Donald Trump rullar ut från och med onsdag. Enligt EU-kommissionen slår åtgärderna mot 70 procent av unionens export till USA, till ett värde av 585 miljarder dollar i fjol.
– De amerikanska tullarna är skadliga och ogrundade, sa EU:s handelschef Maros Sefcovic efter fredagens samtal med Washington.
”Det är en svår balansgång”
Redan på måndagen samlas EU:s handelsministrar i Luxemburg för att försöka ena medlemsländerna bakom ett gemensamt svar.
Syftet: att signalera att EU är redo att förhandla – men ännu mer redo att svara.
– Det är en svår balansgång. Åtgärderna kan inte vara för milda, då kommer inte USA till förhandlingsbordet – men inte heller för tuffa, för då riskerar vi en upptrappning, säger en EU-diplomat till Reuters.
På onsdag väntas det första motåtgärdspaketet klubbas igenom, såvida inte en kvalificerad majoritet av medlemsländerna röstar emot. Förslaget går i två steg: en mindre del träder i kraft den 15 april, resten en månad senare.
Samtidigt håller EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen separata samtal med toppchefer inom stål-, fordons- och läkemedelsindustrin – för att utvärdera effekterna och vässa EU:s svar.
50 länder uppges ha hört av sig till USA
På andra sidan Atlanten uppger USA:s finansminister Scott Bessent att över 50 länder nu har tagit kontakt med Washington för att inleda förhandlingar om de nya tullarna. Men enligt honom kommer processen att ta tid.
– Efter årtionden av dåligt uppträdande kan man inte bara tvätta tavlan ren, säger han i NBC:s Meet the Press, enligt Bloomberg.
Han betonar att USA måste utvärdera vad andra länder faktiskt erbjuder – och om det är trovärdigt nog att motivera ett lättat tonläge.
