Prenumerera

Börsspurt i USA: ”Europa lär ta smällen”

Europas börser har lyft kraftigt under 2025.
Det havererade mötet mellan USA och Ukraina riskerar enligt finansprofessorn Jeremy Siegel att bryta trenden.
– Europas börser lär ta den huvudsakliga smällen av det här sammanbrottet, säger han till CNBC.

Zelenskyj Dax
Volodymyr Zelenskyj lämnar mötet med Donald Trump i förtid. Foto: Börs och finans
Publicerad: 28 feb. 2025, 21:48Uppdaterad: 1 mars 2025, 00:02
Få EFN Finansmagasinet gratis i tre månader – veckomagasin med unika analyser, intervjuer och reportage.

Siegel, som är verksam vid University of Pennsylvanias Wharton School och senior ekonom vid WisdomTree beskriver fredagens händelseutveckling som "extraordinär" och det rådande ekonomiska läget som fyllt av osäkerhet.

– En stor del av uppgången vi sett i Europa under den senaste tiden byggde sannolikt på förghoppningar om fred och det ser ut att vara längre bort nu, säger han till CNBC.

Även i USA ser han orosmoln torna upp sig. Federal Reserves prognos för det första kvartalet indikerar nu en negativ BNP-tillväxt i USA på minus 1,5 procent för det första kvartalet.

– Nästan varenda analytiker är nere på 1 procent BNP-tillväxt för det första kvartalet, vilket är det lägsta på 2,5 år och mycket lägre än vi trodde i januari, säger Siegel till CNBC.

"Vet inte vart vi är på väg"

Han ser anledningen som utbredd osäkerhet när omfattande tullhot i omgångar riktats mot bland annat Kanada och Mexiko.

– Vi vet inte vart vi är på väg. Han (Trump) försöker göra för mycket, säger Siegel, som är positivt inställd till presidentens ekonomiska agenda men nu ser varningsklockor ringa i form av bland annat en inverterad räntekurva och en volatil börs.
– Vi vill inte att allt det här ska falla samman för det finns mycket bra som behöver göras.

Efter ännu en volatil handelsdag gick den amerikanska börsen från öppning på plus till brant fall efter det havererade mötet mellan Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj vände handeln därefter återigen uppåt och spurtade till en rejäl uppgång på 1,6 procent – dagens högsta nivå – för S&P 500 och Nasdaq vid stängning.

Även oljepriset sjönk och volatilitetsindexet Vix föll med 7,7 procent vid dagens slut.

"Enorm förändring"

– Vad det här säger från ett marknadsperspektiv är att börsen vänjer sig vid sådant här. Det har varit en enorm förändring att gå från den förra regeringen till den här med mycket volatilitet. Jag tror marknaden börjar vänja sig, säger Warren Pies vid 3F Research till CNBC.

Efter en blodig torsdag som följde tidigare nedgångar för tekniktunga Nasdaq är indexet ned 3,8 procent den gångna veckan och 2,3 procent för året.

S&P 500 är tillbaka på svagt plus för året – upp 1,5 procent sedan 1 januari.

Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Vill du läsa Finansmagasinet?

Just nu 3 månader gratis!

Ett helt magasin varje vecka fullspäckat med unika aktiecase, intervjuer med näringslivets mest spännande människor, reportage från platser som styr marknaden, livsstil och vetenskap.

Skaffa din prenumeration idag!

Nästa Artikel
;