EU:s plan – för att slå USA och Kina
EU vill avreglera, förenkla och effektivisera för att ta igen tappet till sina konkurrenter. Det står klart i konkurrenskraftskompassen som presenterades av kommissionen i dag.
– Det andas lite mer självförtroende, säger Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.
Men det finns kritiker mot den nya planen.


“Nu har vi en plan. Vi har den politiska viljan. Det som spelar roll nu är snabbhet och enighet”, skriver EU-chef Ursula von der Leyen i en kommentar till konkurrenskraftkompassen som släppts under dagen.
Drygt en månad efter att den nya kommissionen tillträtt och flera ödesmättade rapporter om ett försvagat Europa, presenteras nu en femårig plan på hur EU ska komma ikapp ett protektionistiskt USA och ett subventionerat Kina.
– Istället för att bara vara i ett reaktivt läge så går EU nu ut och lägger en egen karta som inte bara är reaktiv på omvärlden och som inte bara fokuserar på alla utmaningarna och alla svagheter utan andas lite mer självförtroende, säger Anna Stellinger på Svenskt Näringsliv.
Minskad byråkrati
I stora drag fokuserar rapporten på minskad byråkrati, en enad, inre kapitalmarknad, stärkt oberoende, inte minst på energimarknaden – mycket av det som redan förts fram i tidigare ECB-chefen Mario Draghis och Italiens före detta premiärminister Enrico Lettas rapporter.
I Draghis rapport lyfts ett behov av 800 miljarder euro i nya investeringar – där konkreta besked fortfarande återstår att finna.
– Det är ganska tydligt att man inte ser att EU är enda lösningen. Det är inte alls så att man säger att EU ska lösa allt utan det är både EU, medlemsländerna och privata investeringar som kommer att behövas. Men det (finansieringen) är inte den bärande delen i kompassen. Man pekar ut vilka områden som är de absolut viktigaste och man sätter riktningen för dem, säger Anna Stellinger.
Mindre byråkrati – hot mot miljö och arbetsrätt?
Avreglering förs fram i den mening att byråkratin för företag minskar, däribland rapporteringskraven som dras ned med 35 procent för små– och mellanstora bolag. Man vill även minska skattehinder för företag samt leda 1,4 miljarder euro av privatsparares kapital till nya företag och framtidssektorer som grön teknik.
Den 26 februari väntas även det så kallade omnibus-paketet träda i kraft med förenklingar och sammanslagningar av olika regelverk.
Samtidigt höjs kritiska röster bland miljö- och intressegrupper om eftergifter mot hållbarhet och arbetsrättigheter om man tummar på ordningen och slår ihop olika regler och initiativ som New Green Deal.
I nuläget måste vissa företag till exempel rapportera om sina miljöutsläpp och eventuella klimatrisker, däribland hur arbetare påverkas av miljö, genom hela leveranskedjan.
Det som del av bland annat direktivet Corporate Social Responsibility Directive som trädde i kraft i januari 2023 men än så länge bara börjat gälla för större bolag.
Reglerna har kritiserats för att vara komplicerade och kostsamma, inte minst för mindre bolag – samtidigt som andra länder, med färre rapporteringskrav, ligger långt före i energiomställningen och kan erbjuda mer konkurrenskraftiga lösningar, däribland Kina.
Polen tar över stafettpinnen i Europa
En av flera kritiker till EU:s nya klimatregler är Polens premiärminister Donald Tusk, som bland annat beskyllt dem för att driva upp energipriserna inom unionen.
Efter Brexit har tungviktarna Tyskland och Frankrike, trots knaggliga ekonomier och politisk turbulens, tagit en större roll inom unionen – varför en del i att fördjupa kapitalmarknadsunionen med mer tillsyn av ESMA, europeiska tillsynsmyndigheten i Paris, fått viss kritik.
Men Polen börjar växa fram som en ny ledare, med en växande ekonomi och ställning inom energilagring, även om landets kolberoende fortfarande utgör ett av Europas största klimatutsläpp. Vid årsskiftet tog de över ordförandeskapet i EU från Ungern, där de satt säkerhet som prio.
– Några välkomna delar är fokus på att förbättra EU:s inre marknad, stärka våra handelsrelation, satsa mer på forskning och innovation och väsentligt förenkla EU:s regler. Men även energifrågan är fortfarande oerhört viktig. Tillgången till fossilfri, konkurrenskraftig el är fortsatt en prioritering, säger Stellinger.
"Trots allt bara en strategi"
Nu när kompassen lagts fram återstår att få fram rätt investeringar och enligt Anna Stellinger att behålla ett långsiktigt fokus, även när kriser faller på.
– En strategi är trots allt bara en strategi och en kompass är bara en bit papper. Så det viktiga blir ju att det här fokuset på konkurrenskraft och produktivitet består. Det är väldigt lätt att hamna återigen i det här reaktiva läget eller att börja hantera kriser eller glömma det här långsiktiga fokuset.
Följ taggar
