Experten: Bra läge att binda elavtalet inför vintern
En ovanligt varm inledning av vintern har gjort att elpriserna ligger på låga nivåer, men det rörliga elpriset har nu börjat stiga.
Det har resulterat i ett bra läge för att binda elavtal – så slipper man prischocken som kan komma när det blir kallare.
– Det är bra läge att ta fast nu, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall.
Ha rörligt elavtal eller fast?
Ja, det är frågan många ställer sig när det blir kallare.
Statliga Vattenfall konstaterar att det rörliga elpriset har varit lågt sedan maj men nu stigit betydligt eftersom vintern närmar sig. Samtidigt säger bolaget att de som haft ett fast treårsavtal fått lägre elpris totalt sett historiskt. Men det är mycket som påverkar och det som utmärker rörliga elpriser är att du får betala mer under de kalla månaderna men mindre under de varma.
Vintern har också börjat väldigt milt i Sverige och än så länge är det fortfarande plusgrader på flera håll i landet. Det har resulterat i billigare elpriser; ser man på elområde 3 (södra Mellansverige) så är det enligt Vattenfalls beräkningar i dag cirka 25 procent billigare vad gäller 1-års avtalet, än samma period förra året.
Elpriset är på väg upp
Men elpriset kan höjas ganska rejält inom kort – det rörliga elpriset har redan börjat röra på sig.
I ett pressmeddelande som kom ut under måndagen pekar Vattenfall på att det råder stor osäkerhet på den europeiska elmarknaden och att priset på gas har börjat stiga; något som syns framförallt på Tysklands elpriser men som även lär påverka södra Sverige och Danmark framåt.
Om kylan också tar sitt grepp om Sverige kan elpriserna stiga snabbt.
– Därför är det bra läge att ta ett fast avtal nu. Då påverkas du inte om priserna skjuter i höjden under de kommande månaderna. Nivåerna för ett fast elavtal på ett år ligger nu ungefär på samma nivå som förra veckan om man tittar på Svealand. Och det är på nivåer som jag tror många skulle tycka är intressanta, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall.
Har du däremot mer marginaler och är beredd på att elpriset kan gå upp och ned, så kan rörligt även fortsättningsvis vara ett bra alternativ.
– Det kan bli dyrare initialt nu under vintern, men sedan billigare på sommaren, säger Stenbeck.
Det påverkar elpriset
Elpriserna i Sverige styrs väldigt mycket av vädret. Om det blir kallare går konsumtionen upp och därmed priserna. Sedan påverkas vi även av andra länder.
– Om det blir kallt i Norden eller blir problem med överföringskapaciteten mellan våra grannländer, kan det bli dyrare även här. Sen bestäms elpriserna också väldigt mycket av råvarupriserna i Europa, och där ser vi nu en uppgång. Om det blir oroligheter i världen så brukar gaspriserna gå upp och då påverkas främst elpriserna i södra Sverige, som ligger närmast kontinenten.