Experten: Det här blir största frågorna för Tyskland
Kristdemokraterna med sin förbundskanslerkandidat Friedrich Merz har utropat sig till segrare i tyska valet.
Ekonomin var en central valfråga och nu väntar ett antal utmaningar.
– Jag tror att det blir en rivstart för Merz, säger Pia Fromlet, euroekonom på SEB, i EFN Direkt.


Pia Fromlet säger att Friedrich Merz står inför flera strukturella ekonomiska utmaningar. Det handlar bland annat om energiprisfrågan, energiomställningen, den ekonomiska stagnationen och den demografiska motvinden med en hög andel äldre i befolkningen.
– Så det finns många stora frågor att hantera.
Ekonomin har varit en central valfråga och Merz hade nog velat prata ännu mer om den svaga ekonomin i debatten, tror Pia Fromlet.
– Han har gått fram med ganska stora skattesänkningar samt investeringssatsningar i infrastruktur och digitalisering. Det har nog lockat till sig ganska många väljare.
Skuldbromsen – frågan som kan "sänka tillväxten"
Det är mest troligt att CDU kommer att ingå regeringssamarbete med socialdemokratiska SPD med den tidigare förbundskanslern Olaf Scholz i spetsen. Här finns det vissa frågor som partierna kommer att behöva kompromissa om.
– Scholz har till exempel drivit frågan om medborgarlön hårt. Merz vill inte avskaffa den, men han vill göra den mildare och vill inte att det ska kallas medborgarlön. Vissa frågor kan bli tuffare för dem att enas i.
En annan fråga är den så kallade skuldbromsen.
– Traditionellt har de konservativa varit för skuldbromsen. Men i sin retorik har Merz ändå öppnat upp för att till viss del reformera skuldbromsen.
”Skulle gynna Sverige”
Pia Fromlet tror att det är en fråga som kommer att dyka upp relativt snart. Samtidigt skulle vänstern och AFD kunna blockera en reform av skuldbromsen.
– Det skulle kunna sänka tillväxten. Ett av skälen att den förra regeringen föll var ju att man inte lättade på den.
Tysklands ekonomi är viktig för den svenska. Pia Fromlet säger att de reformer som CDU utlovat, som skattesänkningar och investeringar i infrastruktur, kommer att ta lite tid att genomföra.
– Men om tysk tillväxt växlar upp skulle det gynna såklart gynna Sverige. Tio procent av vår varuexport går ju till Tyskland. Handeln inom EU är också viktiga frågor som kan ge spridningseffekt.
Kommer att rusta upp det egna försvaret
Det har gått tre år sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. Tyskland lär fortsätta stödja Ukraina, säger Pia Fromlet.
– Tyskland är en av de stora ekonomierna i Europa. De finanspolitiska musklerna finns, så jag tror att ekonomisk och militär hjälp kommer att fortsätta till Ukraina.
– Sedan lär man även rusta upp sitt eget försvar. Tyskland har historiskt inte satsat så mycket på det egna försvaret men nu har man kommit upp till 2 procent av landets BNP och det lär ju fortsätta stiga, säger hon avslutningsvis.
Följ taggar