Experten: Viktigt att inte övertolka siffrorna
På måndagmorgonen kom statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC som visar att konkursstatistiken gått ner under januari 2025, jämfört med samma period förra året.
– Januari förra året var all time high när det gäller konkursstatistiken, så hade den inte gått ner så hade det varit en katastrof, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.


Statistiken, som UC presenterades under måndagen, visar att att konkurserna minskade med 15 procent inom byggsektorn och med 8 procent inom detaljhandeln under januari, jämfört med samma månad 2024.
Men just den statistiken är ingenting man ska stirra sig blind på, menar Hallsten.
– När vi tittar på statistiken över konkurser så är det inte direkt en mjuk kurva vi ser, så det är viktigt att inte övertolka siffrorna, säger hon och fortsätter:
– Generellt sett så ligger vi fortfarande långt över det historiska genomsnittet.
Framtidsutsikter – kan bli snabba vändningar
Gällande framtiden – och hur konkursstatistiken kan komma att utvecklas – så blir det svårt att göra någon exakt bedömning, menar Hallsten. Trots en generell positiv utveckling, där bolag fortsätter att ticka uppåt och färre konkurser än föregående år uppmäts, så kommer Donald Trumps påverkan på den globala ekonomin att bli avgörande. Det finns en risk att tullarna kan öka kostnader på produktionen, vilket i sin tur kan göra att bolag behöver producera mindre.
Dessutom betonar Hallsten att det kan svänga snabbt när det kommer till Trump.
– Han sätter bollar i rullning väldigt snabbt. För en månad sedan var hotet om tullarna fortfarande spekulativt och nu har det trätt i kraft, säger hon och fortsätter:
– Det vi inte vill se är högre inflation och en svagare tillväxt, för det kan inte politiken gå in och påverka på samma sätt.
Det som möjligtvis hade kunnat stoppa Trump från att gå vidare med tullhot och liknande löften hade varit påtryckningar från större bolag på börsen som kan påverkas negativt av den nya handelslagstiftningen, men då är det företag som har möjlighet att påverka politiken – vilket inte hade varit att föredra för den globala ekonomin, menar Hallsten.
Följ taggar
