Elpriset kan ge tillfälliga toppar i inflationen

Elpriserna i Sverige och Europa har rusat upp på senaste tiden.
Men Johan Löf, prognosansvarig på Handelsbanken, tror inte att det kommer få långtgående konsekvenser för inflationen.

Clara Alanko
Clara AlankoReporter
Johan Löf Elpris
Johan Löf tror inte de stigande elpriserna kommer vara ihållande. Foto: TT / Pressbild
Publicerad: 12 dec. 2024, 13:14Uppdaterad: 12 dec. 2024, 13:38
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Under de senaste veckorna har oväntade väderförhållanden, bland annat vindstilla i delar av Europa, lett till spikar i elpriserna. Detta har också förstärkts av att en kärnreaktor i Sverige är ur drift längre än planerat. Dessa tillfälliga störningar på elmarknaden kan driva upp inflationen för en kortare period, men enligt Löf är det inte något som kommer att påverka den underliggande inflationen på lång sikt.

– Om de höga elpriserna håller i sig under december och januari kan vi få tillfälliga toppar i KPIF, men det handlar inte om någon långvarig uppgång. Vi räknar med att inflationen återgår till mer normala nivåer efter vintern, säger Löf.

Normalisering av elpriser

Löf förklarar att den senaste tidens spikar i elpriserna inte handlar om långvarigt rekordhöga nivåer, utan en återgång till normala vinterpriset efter de extremt låga nivåerna under början av 2024. Priset per kilowattimme har under kortare tid nått nivåer på 5-8 kronor, något som liknar priset under energikrisen 2022. Skillnaden är prisspikarna nu inte ser ut att bli lika ihållande som de var då, tror Löf.

– Vi ser redan att marknaden för terminskontrakt inte indikerar någon långvarig prisökning. Men många hushåll kan få en väldigt obehaglig räkning i brevlådan i december, det är ju ändå tillfälligt högt, säger han.

Underliggande inflation är stabil

Trots de tillfälliga uppgångarna i elpriserna, menar Löf att den underliggande inflationen i Sverige är under kontroll. KPI-inflationen kan visa på högre siffror underdecember och januari, men om man ser bortom de tillfälliga fluktuationerna ser Löf ingen oro på lång sikt.

– När vi tittar på den underliggande inflationen, som inte påverkas av kortsiktiga svängningar som elpriser, ligger den stabilt runt 2 procent. Det innebär att vi är nära Riksbankens mål så på så sätt är det ingen fara på taket, säger han.

I och med att svensk ekonomi inte tagit fart som man hoppats under 2024, ser Löf möjlighet för Riksbanken att fortsätta sänka räntan trots tillfällig hög inflation. Prognosen från Handelsbanken är att Riksbanken kan komma att sänka räntan både i december och i januari.

– Det finns nog gott om hopp om att 2025 blir ett lite bättre år för svensk ekonomi.

LÄS MER: Manar till lugn: "Vintern kommer bli billig överallt"

LÄS MER: Då är elpriset som högst: "Bastu dyrare än en lunch"

Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;