Experten ser risker med bolåneförslagen

Höjt bolånetak och ett lindrat amorteringskrav, föreslår utredarna till regeringen.
Handelsbankens Helena Bornevall ser på de nya åtgärderna med en viss oro.
– Om man skulle gå helt på utredningens förslag finns det risker att det går för snabbt, säger hon.

Bolån
På måndagsmorgonen presenterade makrotillsynskommitténs nya utredningen som ska göra det lättare för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden. Foto: TT
Publicerad: 4 nov. 2024, 10:30Uppdaterad: 4 nov. 2024, 10:37
Hämta EFN:s app - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

I utredningen som presenteras till regeringen på måndagsmorgonen föreslår man att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent. Något som skulle innebära att köpare bara behöver gå in med tio procent i kontantinsats. Det föreslås också ett mildare amorteringskrav, där det skärpta på tre procent plockas bort.

Samma utredning pekar också på att man i ett andra steg slopar amorteringskravet på två procent för lån över 70 procent av bostadens värde och ersätter det med ett allmänt amorteringskrav på en procent, för alla lån över 50 procent av bostadens värde.

Handelsbankens Helena Bornevall, som är makroekonom på Handelsbanken, säger att hon inte var förberedd på omfattningen över vad som skulle presenteras till regeringen.

– Det var lite mer än väntat, säger hon.

På det stora hela tycker Helena Bornevall att det är bra att man vill lätta på amorteringskravet.

– Det finns skäl att lätta i miljön för att bedömningen är att räntorna stabiliseras kring en högre nivå än tidigare, vilket i sig kan dämpa utvecklingen på bostadsmarknaden.

Helena Bornvall
Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken.

Däremot är hon orolig för att de föreslagna åtgärderna kommer leda till för stora prisökningar.

– Enligt deras bedömning kan priserna öka upp till tio procent på grund av föreslagna ändringar och frågan är vad det kommer att betyda för de som vill ta sig in på bostadsmarknaden och för de som bor i växande hushåll och vill flytta till något större.

För att undvika större problem pekar hon på vikten att införa lättnaderna stegvis.

– Jag tror att det kan vara bra att lätta amorteringskravet till viss del och att inte gå för snabbt fram. Att hålla det förutsägbart. Om man skulle gå helt på utredningens förslag finns det risker att det går för snabbt.

Amorteringskrav

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;