Experter om Musks ”skambud” – kallas pr-kupp
Budet på AI-bolaget Open AI värt knappt 100 miljarder dollar framlagt av ett konsortium lett av Elon Musk liknar mer en utsiktslös PR-kupp än ett faktiskt försök till att få till en transaktion, rapporterar Financial Times med hänvisning till jurister som bedömer sannolikheten som låg att det ska bli någon affär.

Open AI är i en process där verksamhetens form ska övergå från att vara i icke-vinstdrivande form till att bli ett vanligt vinstavkastande bolag. Detta ska göras genom att dess icke-vinstdrivande enhet knoppas av och blir storägare. Ett problem i processen har varit att etablera vad det verkliga värde är på denna enhet, som i nuläget kontrollerar Open AI som bolag.
Elon Musk, som var en av Open AI:s grundare under 2015 lämnade styrelsen under 2018. Därefter har Sam Altman blivit vd och inlett processen mot att göra om Open AI till ett traditionellt bolag. Först sjösattes ett vinstdrivande dotterbolag för att möjliggöra kapitalanskaffning från investerare där Microsoft blivit ledaren genom att kanalisera in åtskilliga miljarder dollar. Samtidigt som Elon Musk varit kritisk till utvecklingen har han startat ett konkurrerande AI-bolag vid namn XAI.
Nobbade budet direkt
Elon Musk menar att omdaningen av verksamheten till vinstdrivande verksamhet är ett svek mot den vision och de principer som stakades ut av grundarna. En stämning har redan lämnats in mot Sam Altman och Open AI i ett försök att blockera bolagets omformering in i en ny verksamhetsform, där dotterbolaget ska bli ett traditionellt vinstdrivande bolag och den ideella verksamheten knoppas av och blir delägare i det nya vinstdrivande bolaget. Detta gör att den ideella verksamheten - och dess ledare - kan komma att få stor makt över det nya Open AI.
Budet på 97,4 miljarder dollar är för tillgångarna som ägs av Open AI:s välgörenhetsorganisation, vilket sedermera ska inkludera storägarskap i det vinstdrivande bolaget. Summan är dock klart lägre än vad Open AI rapporterats värderas upp till i en stundande finansieringsrunda som leds av det japanska teknikinvestmentbolaget Softbank.
Open AI-vd:n Sam Altman har redan avfärdat budet och i en kontring raljerat om att Open AI i stället kan köpa Elon Musks mikroblogg X, tidigare Twitter, för 9,74 miljarder dollar.
I den finansieringsrunda som det nu florerar uppgifter kring ligger Open AI:s värdering på ungefär 260 miljarder dollar, vilket gör att Elon Musks bud går att kalla skambud enligt vad vissa av de internationella finansmediernas intervjuobjekt uttryckt under tisdagsmorgonen.
Musk har tidigare också försökt driva på om att Open AI ska tvingas att genomföra en auktion för den ideella delen av bolaget, som alltså fortfarande är kärnan av verksamheten i dess nuvarande form, innan omställningen till vinstdrivande bolag genomförs. Open AI behöver dock inte gå med på att genomföra en sådan, enligt juridikprofessorn Ann Lipton.
"Den ideella verksamheten kontrollerar Open AI, och så länge den strukturen består har den bara skyldigheter som följer av att vara just en ideell organisation rörande att fullfölja sitt uppdrag. Det finns inget Musk kan göra förutom att försöka påverka med mjuka övertalningsmetoder", sade hon till Financial Times.
Det saknas alltså skyldighet att sälja den ideella verksamheten, som enligt tidningens källor har fått en värdering på runt 30 miljarder dollar. Den värderingen har dock också kritiserats av Elon Musks advokater, som argumenterat för att siffran borde vara betydligt högre.
”Taktiker för att försvaga oss”
I ett meddelande till Open AI:s anställda skrev Sam Altman på måndagskvällen att strukturen säkerställer att ingen enskild person kan ta kontroll över verksamheten, enligt Wall Street Journal.
"Detta är taktiker för att försöka försvaga oss eftersom vi gör stora framsteg", skrev han.
Ytterligare förvecklingar mellan Sam Altman och Elon Musk har gjort att konflikten mellan de båda fått stor uppmärksamhet. De båda har gjort framfart i Vita huset kring Donald Trump, om vilken Sam Altman bytte fot efter valet och gjorde avbön för tidigare kritik mot.
Open AI har därefter lyfts fram som en hörnsten när president Donald Trump kort efter installationen i Vita huset presenterade det gigantiska AI-infrastrukturprojektet Stargate, där 500 miljarder dollar ska investeras i ett samriskprojekt där också Microsoft, Oracle och Softbank ingår. Projektet presenterades av ledarna för bolagen och Donald Trump vid en presskonferens i Washington.
Wall Street Journal skriver att kapitalanskaffningen till de stora investeringarna i Stargate-projektet nu kan komma att försvåras av Elon Musks bud, som kan driva upp osäkerhet om Open AI:s framtid.
Musk har samtidigt vid sidan av sina bolagsengagemang som bland annat inkluderar vd- eller ordföranderoll hos elbilstillverkaren Tesla, mikrobloggen X och rymdbolaget Space X, också tagit sig an att städa upp myndighetsslöseri i det uppmärksammade projektet "Department of Government Efficiency" för Donald Trump.
Elon Musk kritiserade också tidigt Stargate-projektet och hävdade att det kommer blu svårt att förverkliga de utlovade investeringarna. Det var dock uttalanden han kort senare tycktes backa något ifrån efter att kassastinna Microsoft förtydligat investeringsåtagandet.
Oavsett vad motivationen bakom budet är så kan draget komplicera Open AI:s omvandlingsförsök, när det nu ska gå från att vara en ideell organisation till att bli en mångmiljardvärderad vinstdrivande AI-dominant, enligt uttalanden från Telluride Legal Strategies grundare Rob Rosenberg.
"Jag tror att han försöker sätta avtryck och rikta mer uppmärksamhet mot det faktum att Open AI är på väg att gå från att vara en ideell organisation till ett vinstdrivande företag", sade han till Bloomberg News.